sourze.se

Sterila lögner på Sourze

Lord behövs om saningen ska fram.

Det påstås ibland, särskilt bland borgerliga skribenter, och särskilt i Dagens Nyheter, att steriliseringar av asociala element är en "myrdalsk" uppfinning från 1930-talet. Att steriliseringar av mindre önskvärda individer är ett svenskt socialdemokartiskt fenomen.

Nu senast var det någon av kommentatorerna på Sourze som slog fast att detta är sanning. Vill minnas att hela artiklar också skrivits här i ämnet.

Men all debatt blir omöjlig om den sker utifrån lögnaktiga premisser. Om sanningen ska fram behövs tydligen Jag.

För självklart var det amerikanarna som kom på att sterilisera "mindervärdiga och asociala element". I början av 1900-talet, när positivisternas tankar rotat sig i USA, ville amerikanarna att samhället skulle bevaras friskt och rent i framtiden. Vilket betydde att avlandet av smutsiga och mindervärdiga individer måste upphöra. Lösningen på alla problem var strikt vetenskaplig, helt i den nya tidens anda.

1907 utfärdades i USA världens första steriliseringslag. Först gällde lagen mentalsjuka och återfallsförbrytare. 1910 bildades Eugeniska statistikmyndigheten som i alla fall 1923 sände en lång lista till regeringen över asociala individer som borde steriliseras.

Patrik Ourednik skriver i sin bok Europena om den amerikanska myndighetens lista: "Förteckningen var uppdelad i tio grupper efter olika medicinska och sociala kritierier och omfattade medborgare utan fast bostad eller tillräckliga inkomster och medborgare som led av medfödda lyten eller kroniska och smittsamma sjukdomar och medborgare med påtagligt nedsatt syn eller allvarlig hörselskada och luffare och galningar och psykopater och brottslingar och prostituerade och homosexuella och syfilitiker och alkoholister och narkomaner och lungsjuka och epileptiker."

I Missouri bestämdes 1923 att svarta hönstjuvar eller småsnattare av indianskt ursprung också skulle tvångssteriliseras. Hönstjuvar och småsnattare av vitt ariskt ursprung ansågs dock förbättringsbara och omfattades inte av lagen.

Först 1929 spreds ideerna om tvångsterilisering av asociala element till Europa. Första länder att stifta lag var Schweiz och Danmark 1929. 1933 utfärdade nazisterna en steriliseringslag i Tyskland och allra först steriliserades barn som kallades rheinlandbastarder. Det var barn med tysk mor och färgad fransk soldat som far. 514 barn steriliserades. Lagen kom därefter att utvidgas till att gälla i princip alla med ohälsosam livsföring, men mest zigenare, alkoholister, homosexuella och mentalsjuka.

Först 1935 fick Sverige sin steriliseringslag. Politiker har ju alltid härmat varandra och Sverige har aldrig velat stå utanför de värsta galenskaperna. Dos Welt ist mischuggene.

En poäng i sammanhanget är att steriliseringslagar aldrig skapades i katolska länder. Där ansågs saken som ett ingrepp i Guds angelägenheter, hur folk var skapta var Hans beslut.

Om någon tror att jag med denna artikel - man vet aldrig i dessa dagar - är FÖR steriliseringslagar, vill jag i all hast meddela att detta är fel.
Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 30 nov 2005 19:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: