sourze.se
Artikelbild

"You shouldn’t listen to your intuition...

...you should listen to God!"

Råkar zappa förbi en obskyr amerikansk tevekanalen som heter "God’s Channel". En predikant går runt på scene

och upprepar sitt budskap till publiken om och om igen, medan han hytter med fingret: "Du ska inte lyssna på din intuition - du ska lyssna på Gud!" Han verkar mer eller mindre besatt. "Du ska inte lyssna på din intuition - du ska lyssna på Gud!" Han pratar aggressivt, gör krystade konstpauser, stannar ibland till och böjer på knäna och pekar ut mot publikhavet som en rockstjärna. Mitt finger liksom fryser till på fjärrkontrollen. Hörde jag rätt? Menar han verkligen att folk ska sluta lyssna på sin intuition? Eller menar han att jag ska lyssna på hans?

Vad är det för fel på honom?

På radio hör jag att en Stockholmsmoské säljer kassettband med rasistiska uttalande.
På de aktuella kassetterna sägs bland annat att judar är en smitta, att de är bröder till apor och grisar och att Gud måste utrota dem.

Man häpnar. Var är vi på väg?

Och pingstpastorn Åke Green predikade att homosexualitet är en cancersvulst på samhällskroppen: "Herren vet att sexuellt förvridna människor till och med kommer att våldta djuren…".

Usch, usch, usch för allt det här!

Jag har aldrig varit speciellt bra på att gilla fanatiskt religiösa människor i grupp, vare sig dom heter Brian, Åke eller Ahmed. Jag är trött på människor som inte kan tänka själva. Som låter en helig skrift påverka varenda steg dom tar. Eller som använder sin tro för att få makt eller för att skapa splittring istället för gemenskap. Vad är det som är så fel med att lyssna på sin intuition? Vad är det för fel att tänka fritt som individ?

Är det inte just det som är demokrati? Möjligheten att ifrågasätta och att ha andra gudar "jämte den sittande"

Har de nyandliga rörelser som sprider budskap om att lyssna till sin intuition blivit ett så starkt hot mot den konservativa etablerade kyrkan, att man måste slå ner dess budskap. Är det detta som skrämmer Amerika, när man nu pratar om att ytterligare integrera Guds och bibelns troslära i skolorna? Det är Gud och ingen annan det ska lyssnas på - och jag som trodde Amerika stod för frihet.

Är det vad som stoppar demokratiseringen i Irak? Att en demokrati skulle kunna innebära en annorlunda tolkning av den heliga skriften - en alltför sekulariserad stat helt enkelt?

Usch, bläääh, prutt!

Jag tycker det finns intressanta budskap i alla religioner, men säger mig inte tillhöra någon kyrka. Jag har ingenting emot att sjunga en psalm. Skulle kunna gå upp och gala lite i en minaret. Eller bara hoppa runt som en galen hedning runt midsommarstången. Jag tillhör inget parti. I vissa frågor kan jag vara moderat, i andra kommunist, men jag försöker i varje fall tänka, lyssna debattera och inte så snabbt låsa mig vid en ståndpunkt bara för att någon tusen år gammal skrift säger det. Eller för att det står i ett mossigt partiprogram. Borde vi inte alla göra det? Tänka lite mer självständigt?

Vi är inne på 2000-talet nu. Solen snurrar inte längre runt jorden. Människan är inte centrum i universum. Det är kanske dags att göra en uppdatering av alla heliga skrifter och släppa greppet om den där stackars ihjälkramade Guden. När ska vi börja lyssna och tala med varandra istället? Vare sig vi är hinduer, kristna, judar, muslimer, ateister eller kanske bara tillhör junilistan. Alla bär ett ansvar för att ta hand om den positiva kraften vi bär inom oss. Alla bär ett ansvar för vår jord.


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 29 nov 2005 10:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: