sourze.se

Apatiska flyktingbarn simulerar inte

"Dessa barn har egna asylskäl som det inte tas hänsyn till i asylprocessen, eftersom inte någon lyssnar till deras egna berättelser."

Vi är övertygade om att det inte finns minsta möjlighet att simulera de tillstånd som de apatiska flyktingbarnen befinner sig i. Dessa barn befinner sig i livshotande tillstånd och bär med sig egna svåra trauman. De kan ha sett sin mamma eller pappa bli våldtagen eller torterad. Många har också själva blivit utsatta för övergrepp. Dessa barn har egna asylskäl som det inte tas hänsyn till i asylprocessen, eftersom inte någon lyssnar till deras egna berättelser.

Vi tycker att det är mycket allvarligt att från regeringens och Migrationsverkets sida insinuera att föräldrarna till dessa svårt sjuka barn systematiskt skulle förgripa sig på sina barn, och att detta skulle vara en trolig generell förklaring till barnens apatiska tillstånd. Det man här ägnar sig åt är ett generellt skuldbeläggande på mycket osäker grund.

I stället för att misstänkliggöra asylsökande som grupp borde regeringen omedelbart ta sitt ansvar och se till att dessa barn får det skydd som krävs och garanteras samma rättigheter som andra barn i Sverige. Och för att dessa barn ska ha en möjlighet att få tillbaka livet måste de garanteras rätten att få stanna i vårt land.


Om författaren

Författare:
Ulla Hoffmann

Om artikeln

Publicerad: 24 nov 2005 15:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: