sourze.se

Surr i bikupan

Nytt parti, samma Ariel Sharon, inga förhandlingar med palestinierna

Surr surr, nu blev det livat i bikupan. Det fullkomligt ryker ur öronen på de flesta knessetledamöter och kommenterande journalister efter att Sharon beslutat att lämna Likudpartiet och bilda ett nytt mittenparti. Men är de upprörda bina verkligen på väg någonstans eller speedar de bara omkring i cirklar?

Egentligen handlar det hela om staten Israels framtida gränser och hur de ska läggas fast. När Geneveinitiativet publicerades hösten 2003 och rörde upp en stor debatt i Israel fick Sharon, som länge suttit på ändan och förklarat sin sysslolöshet med att man inte kan förhandla med terrorister, plötsligt väldigt bråttom. Några månader senare gick han ut med sitt förslag till ett ensidigt tillbakadragande från Gaza, och Geneveinitiativet försvann som planerat från rubrikerna.

Och så länge Arbetspartiet leddes av Shimon Peres & Co, om vilka man utan överdrift kan säga att de sitter väldigt, väldigt bekvämt på sina ministerstolar, hade Sharon inga problem med dem. Men när Amir Peretz valdes till ordförande och vägrade att vifta på svansen som de andra lydiga hundarna Arbetspartiets ministrar har föga smickrande kallats "Sharons pudlar" räckte det. Sharon presenterar sig nu som ledare för ett mittparti i syfte att stävja den nya oppositionen och till varje pris förhindra en vänster-mittregering som förespråkar förhandlingar med den palestinska ledningen.

Sharon har insett att drömmen om ett Stor-Israel inte kan förverkligas, men han tycks ha beslutat sig för att göra det bästa av situationen och att försöka behålla så mycket av de ockuperade områdena som möjligt. Och det gör man inte genom att förhandla med palestinierna. Det gör man genom att ensidigt dra sig tillbaka från de omöjligaste bosättningarna, skörda applåder på den internationella arenan och hoppas att palestinierna börjar ett litet inbördeskrig så de håller sig sysselsatta med annat. Det verkliga hotet mot Sharon är inte Likudrebellerna, utan kraven på seriösa förhandlingar med palestinierna istället för ensidiga tillbakadraganden.


Om författaren

Författare:
Anna Veeder

Om artikeln

Publicerad: 21 nov 2005 14:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: