sourze.se

Till Anitra Steens försvar

"Inte nog med att kärringen fått sitt överbetalda jobb av sin bufflige make, hon har dessutom fått storhetsvansinne och tokspel när det gäller personalfester."

Ungefär så har det låtit i slott och koja i en veckas tid. Missunnsamheten och jantelagen har firat triumfer när Systembolagets personalfest i grötmyndiga ordalag fördömts.

Pensionärer på dödens brant, vana att tysta låta sig hunsas inom sjukvården, stämmer med uppbådande av sina sista krafter in i klagokören tillsammans med politiker från alla läger. Och i radioprogrammet "Ring P1" kräks allmogen ur sig all sin förbittring. Till på köpet uppträdde Lill-Babs! Fy Faan.

Självutnämnda experter på allt från mutor till krognotor intervjuas och alla - nästan utan undantag - vet att det var fel, fel, och åter fel. För dyrt och dålig tajming. Professor Hans de Geer, som arbetar med företagsetik, anser Systembolaget gjort en allvarlig felbedömning. "Jag förstår på ett vis att man vill ha en fest för att peppa personalen att gå vidare med det riskerar att uppfattas som omoraliskt och kan slå tillbaka", säger denna guru till Svd.

I det uttalandet närmar han sig något väsentligt, nämligen omoralen. Inget kan som sprit och fest, gärna toppad med begreppet "på skattebetalarnas bekostnad", få svenskarna att gå i spinn. Att festa på skattebetalarnas bekostad verkar i den svenska folksjälen ha ett informellt straffvärde bara snäppet under pedofili.

Varför är vi svenskar så ogenerösa och då plötsligt så otroligt noga med hur skattemedel används? I just det här fallet kan diskuteras huruvida det var skattemedel eller inte som nyttjades, men bortsett från det, verkar vi svenskar genomsyras av moralpanik så fort fest kopplas ihop med den offentliga sektorn. Själv har jag inte en susning om varför det är så här. Något med Luther kanske? Eller att det är lätt att förstå jämfört med andra kostnader?

Ja, det finns några undantag från regeln. Statliga SVT och SR:s överdådiga personalfester nämns aldrig. Kan det bero på att det är journalisternas egen fest?

Systembolagets 50-årsfest kostade 13,3 miljoner kronor för 3 500 anställda. 3 800 kr per anställd inkl resor och boende som totalt uppgick till 5 100 000 kr. Kostnaden för artisterna uppgick till 170 kr per anställd. Visst, jag är säkert en ytterst udda person, men jag vägrar bli upprörd över kostnaderna.

Däremot blir jag upprörd över alla politiker, från vänster till höger, och journalister, som nu tar chansen att hoppa på Anitra Steen och samtidigt ser en möjlighet att ge Göran Persson en känga. Det är mer än ynkligt.

Själv anser jag att Systembolaget borde avskaffas och jag är emot det förläningssystem som sossarna tillämpar när man utser chefer för exempelvis Systembolaget. Jag tror dessutom att det finns betydligt svårare fögderier att vara chef för än ett bolag som har monopol.

Anitra Steen skall dock ha all heder av att ha röjt upp i härvan av mutor som hon ärvde av den tidigare chefen, hyckleriets mästare och folkpartisten Gabriel Romanus. Han har märkligt nog helt sluppit ifrån allt ansvar i den frågan.

Personalen var väl värda en fest.
Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 20 nov 2005 19:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: