sourze.se

Israels nästa premiärminister?

Anti-establishment, mustaschprydd marockan tar över det israeliska arbetspartiet

Amir Peretz, 53, fackföreningsledare från den fattiga staden Sderot nära Gazaremsan - ni vet där Hamas Qassamraketer brukar regna ner då och då - valdes helt oväntat till ny ordförande för det israeliska Arbetspartiet. Hans motståndare, Shimon Peres, vägrade tills vidare att gratulera honom och lade in en protest om valfusk.

Shimon Peres har förlorat så många israeliska val - premiärminister, president, ordförandeposten - att man tycker att han borde ha vant sig, men tydligen tar det emot. "Jag? En loser?" röt han på ett partimöte för några år sedan. "Ja!" skrek deltagarna. Det är svårt att bli profet i sin egen hemstad, eller hur det heter. En tröst är ju att han utomlands är högt ärad. Så så hemskt synd om honom är det nog inte.

Det intressanta med Amir Peretz, förutom hans berömda mustasch, är att han är fullständigt anti-establishment. Född i Marocko, kom till Israel som fyraåring, växte upp i den fattiga södern, utan grandios militärkarriär ovanligt i Israel, där många både höger- och vänsterpolitiker är f d generaler, etablerade han sig först som borgmästare, sedan som fackföreningsledare och nu valdes han alltså till partiledare och partiets premiärministerkandidat i nästa val. Som nu förväntas hållas någon gång i vår istället för som planerat i november 2006 .

En kommentatör i den israeliska radion påpekade att Peretz endast fått den trivelaktiga äran att besegras av Sharon i det kommande valet. Det är emellertid inte alls säkert. Peretz, som alltid drivit en hård kamp för social rättvisa och som oupphörligen kritiserat Sharonregeringen för dess ekonomiska politik och långtgående sociala nedskärningar, har förmågan att locka väljare från de fattigare skikten i det israeliska samhället - som traditionellt röstat Likud. Lyckas han dessutom locka de israeliska araberna/palestinier med israeliskt medborgarskap och rösträtt till valurnorna, kan det göra en avsevärd skillnad för valutgången. Och i ett vidare perspektiv - ett helt annat utgångsläge för fredsprocessen.


Om författaren

Författare:
Anna Veeder

Om artikeln

Publicerad: 10 nov 2005 09:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: