sourze.se

Prästuppror

Det är ju inte direkt överraskande att det blir ett "uppror" när förhållandet i Svenska Kyrkan skildras så här.

"Efter tre dagar hade 340 personer skrivit under mitt upprop. Det är fantastiskt att jag, en enkel präst på landet utan några resurser, har lyckats skapa en sådan opinion. Det visar vilken jättestor klyfta det finns mellan prästerskapet och det politiskt valda kyrkomötet." Citat från uppropsledaren Kallin.

Inte inom någon annan kyrka på jorden skulle något liknande ha kunnat inträffa. Med detta beslut riskeras att Svenska Kyrkan utesluts från Lutherska Världsförbundet och från ekumeniska organisationer på olika plan.

I 40 års tid har Svenska Missionskyrkan fört samtal med Svenska Kyrkan om ökat samarbete, kanske rentav någon slags union. Men Missionskyrkan styrs av medlemmar och Svenska Kyrkan av politiker. Då är det problem. På många håll samverkar dessa kyrkor kring konfirmationsundervisningen. Man erkänner varandras dop etc. Byter pastorer vissa söndagar. Missionskyrkan ger givetvis enskilda personer den bön och den välsignelse de vill ha.

Men steget till att välsigna homosexuella parförhållanden är långt. Varje församling beslutar själv hur den vill göra, men inom Svenska Kyrkan kommer ju påbud ovanifrån. Så prästuppropet är en revolt mot Kyrkans ledning, inte mot homosexuella. När har någon nekats förbön och välsignelse inom Svenska Kyrkan? Men politikerna har nu utsett sig till teologiska uttolkare. Där är felet. Fem år efter det att Svenska Kyrkan påstås ha blivit Frikyrka.

Det är märkligt att Kyrkomötet har tagit detta beslut utan att ta hänsyn till internationell eller nationell kyrkoopinion. Däremot har man tagit stor hänsyn till vanlig världslig opinion. Så som denna ser ut just nu. Som den sett ut under några år av de senaste 2000 åren.

Missionskyrkan har nästan alltid stått mitt i det ekumeniska Sverige, genom sin storlek och goda geografiska spridning. Missionskyrkan har under många år haft det bästa samarbete med baptisterna vid utbildning och tidningsutgivning. Det finns en god gemenskap med andra samfund också. Men nu kan Missionskyrkan hamna i den obehagliga situationen att den måste välja mellan Svenska Kyrkan och de andra samfunden. De är mycket bestämda i frågan om homosexuella par via sina kontakter med systerkyrkor världen över. Missionskyrkan är mer svenskt nationell, social och liberal.

Jag är inte teolog och tar inte ställning i sakfrågan. Ovan talar jag bara för mig själv med de kunskaper jag kan ha efter 50 år med Missionskyrkan och rätt flitiga kontakter med Svenska Kyrkan. Grytan kokar inte bara hos Frälsningsarmén.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 06 nov 2005 23:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: