sourze.se

En "röd kapitalist" är död

Nyhetsbyrån Xinhua meddelar att den utomordentlige ledaren och store patrioten Rong Yiren har avlidit i en ålder av 89 år.

Enligt en artikel i Financial Times den 29 okt. 2005 har den röde kapitalisten Rong Yiren dött 89 år gammal.

Rong föddes 1916 av rika föräldrar och studerade historia vid ett universitet i Shanghai. Så småningom tog han över familjens framgångsrika textil- och kvarnindustrier. 1936 gifte han sig med Yang Jinaqing och paret fick fem barn. Till skillnad från många andra kapitalister stannade Rong kvar när kommunisterna hade erövrat Kina. Han hade sina tvivel om det förnuftiga att stanna kvar men Mao och hans kamrater förändrade äganderätten från privat ägande till statligt gradvis. Han avstod från industrierna frivilligt och blev därigenom betraktad som en allierad snarare än en klassfiende. Han etablerade sig som en av partiet accepterad manager, politisk rådgivare och senare ämbetsman. År 1957 blev den ”röde kapitalisten” vice borgmästare i Shanghai och två år senare viceminister för textilindustrin. År 1966 hann ödet upp honom i form av kulturrevolutionen. Rödgardister bröt sig in i hans hem och förebrådde honom för hans klassbakgrund. De misshandlade hans fru och använde hans egen kamera för att bevara hans förödmjukelse för eftervärlden. Dåvarande premiärministern Zhou Enlai ingrep för att skydda Rong från ytterligare förödmjukelser. År 1979 var maoismen besegrad och den pragmatiske nye ledaren Deng Xiaoping var angelägen om att tillvarataga den kapitalistiska expertisen för att få fart på Kinas ekonomi. Rong startade China International Trust and Investment Corp. mera känd som Citic. Detta företag blev en partner för utländska företag när dessa började investera i Kina. Citics framgång gjorde honom mycket rik med en förmögenhet beräknad till två miljarder dollar år 2000 och sonen som också är miljardär leder den internationella delen av Citic. År 1993 blev Rong vicepresident i Kina. Denna post är i huvudsak ceremoniell men det sände ett klart budskap nämligen att blandningen mellan kommunistisk politik och marknadsekonomi skulle bevaras.

Om man ser Kinas utveckling dialektiskt skulle Maos styre vara tesen och Dengs antitesen och Kinas utveckling skulle sedan sluta med en syntes av de två. Med andra ord hade pendeln svängt för långt åt vänster under Mao och för långt åt höger under Deng. Nu förföljs inte bara demokrater utan också extrema maoister. En maoist fick tre års fängelse för att ha delat ut flygblad med otillåtet innehåll.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 03 nov 2005 14:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: