sourze.se
Artikelbild

Åka pendeltåg

På morgonen doftar det shampo - på kvällen stinker det svett och vitlök.

När jag åkte hem från jobbet häromkvällen satte jag mig längst ut på soffan i en fullpackad vagn, sist pressar sig en farbror på med ett dragspel på magen. Gatumusikant? Irriterande! Får man inte ens sitta ifred på ett kommunalt färdmedel och kolla in medresenärerna i smyg? Men... varför denna reaktion? Positivhalare har alltid förgyllt tillvaror för trötta arbetare. Vem minns inte den gamla svartvita filmen "Anderssonskans Kalle" med gamla södermiljöer, pilsnergubbar och busgrabbar som har uppfriskande gårdskrig. Positivhalaren med en apa på axeln vevar och tanterna blir glada och han får en slant nerslängd till sig.
Jag slappnar av när dragspelaren i fullpackad vagn börjar spela nån slavisk folkmusikvariant, försöker njuta och lyckas med det, försöker stampa takten och lyckas med det med, försöker nynna med tills jag upptäcker att vi har ögonkontakt. Börjar genast att flacka med blicken... men varför det? Tittar på honom igen med vad jag anser vara en mild blick tills jag ser mig själv i rutan och ser en massmördare. Mitt yttre återspeglar inte alls vad jag känner innerst inne. Slår ner blicken och stirrar på skon som om det sitter något viktigt där.

Ser i ögonvrån att han packar ihop och tränger sig vidare, förbi mig. Puuh, nu kan jag slappna av igen och börja kolla in medresenärer i smyg.
- Undrar om han snodde min mobiltelefon? Tyckte att han stötte till mig lite. Känner efter i fickan.
- Vittulla ort i övre norrland han kommer tillbaka och nu tror han väl att jag letar efter mynt i fickan för att ge honom. Tar upp näven och den är full av knyckliga papper och sedlar huller om buller.
- Ukulele betyder sjuttsingen på finska Ögonkontakt igen, försöker se cool ut och siktar på en 20-sedel men drar av nån anledning fram en 50-lapp.
- Muerte borratcho betyder ungefär sablar på spanska ger honom 50-lappen och försöker se översittarrik ut.
Det går ganska bra tror jag och jag kläcker ur mig:
- Spela en låt till vettja. Gubben bredvid mig börjar hosta Då säger musikanten nåt på utrikiska som låter ungefär som:
- Schävala schidiot betyder nog: tack så mycket ödmjuka herrn osså går han ur vagnen.

Skam och vanära. Hur ska jag någonsin kunna åka på ett pendeltåg igen utan att nån pekar på mig och garvar.


Om författaren

Författare:
Roland Katzler

Om artikeln

Publicerad: 30 okt 2005 22:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: