sourze.se

Djävulen och Oskulden

Skapar kapitalismen onda människor? Håller ondskan på att ta över världen?

Fördelen med George W Bush är att han fört in en nygammal dimension i politiken - frågan om vem som är god och vem som är ond.

Därmed kan både Gud och Djävulen diskuteras politiskt. Vilket kan vara ett nöje.

Den som vill lära sig hur Hin Håle går till väga för att sköta sitt jobb bland oss människor, ska läsa C S Lewis "Från helvetets brevskola". Boken beskriver detaljerat Djävulens taktik när han snärjer människor i ondskans garn. Det är i vår vardag han agerar.

Djävulen är en komplicerad figur. Med allehanda knep odlar han vår egoism, högfärd och lusta. Han sänker ner oss i ett träsk av andlig lättja, så att vi exempelvis blir engagerade av dokusåpor. Han attackerar våra svagheter, våra begär, vissa ger han makt och andra förvandlar han till materialister.

Men det är först när en människa stått emot alla Djävulens frestelser, tuktat sina begär, som hon kan uppleva harmoni. Först då blir hon god. Jo, jag vet att Luther har avvikande uppfattning och menade att så svårt behöver det inte vara, men i denna uppfattning står han ensam.

Den goda människan är helst monogam och sätter alltid andras behov före sina egna. Hon är solidarisk och jämställd. När de basala behoven är tillfredsställda ägnar hon sig åt andlighet, dans, meditation och allmän lättja. Hon löser konflikter genom samtal och inte med våld. Hon är oskuldsfull.

Djävulen å sin sida gillar självfallet inte alls det där. För att få folk på sin sida klär han till och med ut sig till Gud Fader själv, en "ulv i fårakläder". Han finns överallt. Han talar till människor genom andra människor, via auktoriteter, idoler och föredömen. Han uppmanar oss att vara osolidariska och egoistiska.

Jag läser om en femstjärnig representant för den amerikanska kapitalismen, om miljardären Donald Trump.

Trump äger kasinon, hotell, golfklubbar och en massa skyskrapor i centrala New York. Han skryter med sin rikedom i hemma-hos-reportage. Han lever playboyliv med snygga, unga brudar. Och - banne mig - han predikar! Men vems budskap sprider han? Det är 10 000 kronorsfrågan.

Donald Trump lockar tusentals halvkapitalister, som alla vill bli som han, till sina föreläsningar. Han är en idol. För en timme i talarstolen tar han 12 miljoner kronor i arvode. Vad säger då karlen? Jo detta.

1. Var egoist
2. Slå alltid tillbaka. Var brutal och tuff.
3. Visa aggressivitet.
4. Lita inte på dina medarbetare och tro inte på rådgivare.
5. Anställda ska visa dig ensidig respekt, det vill säga lyda. Du är Ledaren.

Stormande applåder.

Hur det än ligger till med Gud och Djävulen kan även vi agnostiker visa respekt för gamla myter. Dessa är till för att vi ska lära oss något. Framförallt är de till för att lära oss något om livets mål och mening och hur meningens fiende ser ut. Så det så.


Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 27 okt 2005 20:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: