sourze.se

Fortkörning är dråpförsök

VARNING: Efter att ha läst den här artikeln kan du komma att fällas för dråpförsök om du överskrider hastighetsgränsen.

Sommaren 2003 körde en person bil berusad och orsakade en olycka som berövade en farmor och hennes barnbarn livet. Nyligen fastställde Högsta Domstolen straffet för bilföraren: 1,5 års fängelse. Detta orsakade stor upprördhet. Många människor tycker att föraren skulle ha dömts hårdare och att denne skall spendera mer tid i fängelse. Men praxis är fastställd. Med nuvarande lagstiftning kommer det inte att bli särskilt mycket hårdare straff. Det högsta straff som utmätts för motsvarande brott var för en lastbildsförare som körde berusad på fel sida av vägen och orsakade fem människors död. Han fick fyra års fängelse. Många menar därför att lagen måste skärpas. De mest upprörda debattörerna menar att köra berusad skall likställas med dråpförsök och att köra ihjäl en människa när man är berusad skall vara detsamma som dråp. Uppsåtet motiveras som likgiltighetsuppsåt.

Och visst skulle vi kunna göra det. Visst kan vi skärpa straffen för att fylleköra. Men varför sluta där? Jag föreslår samtidigt följande lagskärpning:

- Kör 0 till 15 km/h över fartgränsen: 6 månader villkorligt.
- 15-30 km/h för fort: 2 år, ovillkorligt.
- Mer än 30 km/h över: fälls som dråpförsök, upp till 10 års fängelse.

Vad nu då? Varför rynkar du på näsan? Varför tycker du att straffen för fyllekörning skall skärpas men inte straffen för fortkörning? Vet du inte att fortkörning dödar fler människor än rattfylla? Enligt NTF skulle antalet trafikdödade minska med 200 personer per år om alla höll sig till hastighetsgränserna. Detta att jämföra med fylledödade som är 150 per år. Givet är att betydligt lägre andel kör berusade jämfört mot de som kör för fort... men det kvittar när ca 50 procent av trafikanterna kör för fort. Då har vi ytterligare 200 döda.

Nu är du informerad. Nu vet du att fortkörning är farligare än rattfylla. Därför är det inte alls orimligt att hävda att om du kör för fort hädanefter så är det att betrakta som att du tagit en risk jämförbar med att köra rattfull.
Tror du mig inte? Tycker du fortfarande det är löjligt att kräva fängelse för fortkörning? Tja chansen är ju ca 50 procent att du är en av de som kör för fort så inte undra på att du slår ifrån dig. Du kanske tänker "Men det är ju inget att köra lite för fort! Det klarar jag. Det är en baggis". Tänker du så?

Vet du vad... det var precis så rattfyllot tänkte... och de som kört för fort... och alla andra som brutit mot trafiklagarna och sedan sett på när räddningpersonalen skär loss medtraffikanterna från ett förvridet bilvrak. Ingen som någonsin orsakat en olycka tänkte "Idag skall jag köra ihjäl någon". Alla! tänkte - medvetet eller omedvetet - "Det här klarar jag"... och det var först de där sista sekunderna precis innan de krossade en annan människa med sin bil som de insåg att de hade fel. Då var det för sent.

Det är lätt att gasta om hårdare straff när det gäller andra. Men om du vill förbättra säkerheten på vägarna, då är det dig själv du skall börja med. Håll hastighetsgränsen. Håll avståndet. Använd bälte. Och så klart: kör aldrig någonsin berusad.

---

Källa: Länk: ntf.se sök på "fortkörning"


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 23 okt 2005 18:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: