sourze.se

Bortgjord? Dags att byta namn?

Sydkraft har gjort det. Robinson-Robban har gjort det. Borde Bosse Ringholm göra det? Fi-fi-finns det fler?

Vi hade precis lärt oss vad Tsunami betyder när stormen Gudrun drog fram som en orkan här hemma och gjorde 730.000 elkunder strömlösa. 3,2-4 miljarder kronor i samhällsekonomiska merkostnader är inga småsummor. Sydkraft har nu tagit samma namn som sin tyska ägare, E-on, en make-over som lär ha kostat 100 miljoner kronor.

Robinson-Robban har bytt från Andersson till Drakwind. Med det namnvalet kan man befara att han fortsätter att se verkligheten som ett lattjo rollspel. Kåkfarare som Svartenbrant och Olofsson heter numera Ferm och Demyunck men Prince heter åter Prince efter att ha varit en namnlös symbol i förvirringen. Han borde lita till sin begåvning.

Om man nu ger sig till med att byta namn så bör det vara startsignalen för ett nytt liv, en ny attityd, en förändring även på insidan. Att fortsätta puffy-daddy-diddy-lalla runt som förr och tro att fasaden ska skydda dig är att nedvärdera omvärlden. Den är smartare än så. Det är bara ett tips alltså, främst riktat till politiker och makthavare, Ludmillor och hockeypartajare, Svennisar och journalister som möjligen inte skriver sina krönikor själva. Att knäppa med fingrarna och säga "ta bort mig!" funkar ju inte.

Att behålla namnet och vässa innehållet är den verkliga utmaningen. För drygt tio år sedan fick en reklambyrå i uppdrag att rädda en barnkalasdricka från en säker död. I attitydsundersökningar låg den sämre till än Pucko, så det handlade om att vinna eller försvinna. Kreatörerna fick helt fria händer, det var bara en sak som på inga villkor fick ändras - namnet. Nu är den marknadsledande.

Det går alltså, om man satsar helhjärtat. Så Bosse och ni andra som har anledning att känna er träffade: gör inga fler pudlar. Gör en Madonna. Behåll namnet men byt outfit, byt frisyr. Sluta flacka med blicken och gör bot och bättring. Lägg på telefonen ordentligt. Skapa trovärdighet. Det kan löna sig.: : :P.S. Om du nu absolut måste byta, men inte vet till vad, här är en riktig guldgruva: Länk: tinyurl.com


Om författaren

Författare:
Anna-Carin Collin

Om artikeln

Publicerad: 20 okt 2005 11:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: