sourze.se

Män, välkomna till kvinnors vardag!

Är det för att kvinnor blir alldeles för till sig i trasorna som Fredrik Ljungbergs kalsongreklam påstås vara farlig? Nej, män klarar inte av att drabbas av eventuella utseendekomplex.

Slog för en tid sedan upp en av kvällstidningarna och läser där att fotbollsspelaren Fredrik Ljungbergs kalsongreklam är farlig. Jag tänker genast att det kan vara något i stil med det fenomen som påstås inträffa när H&M lanserar sin årliga underklädesreklam; folk kör av vägen i ren distraktion över bilderna. Vem vet, kvinnor kanske också får kåtslag och rattar bilen ner i diket.

Men icke. Anledningen till att Ljungbergs kalsongposerande skulle vara farligt är att bilder på avklädda, vältränade män skulle ge andra män utseendekomplex. Men hallå! Välkommen till vår värld, och med vår menar jag i princip varenda ung kvinna som någonsin sett en veckotidningslöpsedel eller tittat på MTV. Det där med komplex orsakade av bilder och andra media har varit kvinnors vardag i minst 20 års tid.

Dr Stacey Tantleff-Dunn, som gjort undersökningen baserad på mäns reaktioner på den halvnakne Ljungberg, upptäckte att majoriteten av männen som deltog i undersökningen tyckte illa om sin egen kropp. Det krävs ingen undersökning för att folk ska förstå att majoriteten av dagens unga tjejer är missnöjda med sina kroppar. Men vad görs åt saken? Bannlyses bilder på halvnakna, till perfekthet retuscherade tjejer? Nej. Men männen, de får en undersökning och förmodligen, en mer påklädd Ljungberg att titta på. Sedan kan ju något smartskaft få räkna ut hur en underklädesmodell skall kunna posera påklädd. Men eftersom det nu är män som skall skyddas kommer den nöten förmodligen att knäckas.

I och med den här underklädeskampanjen kanske män förstår hur det känns att ha komplex. Den kanske hjälper män att faktiskt förstå kvinnors syn på utseende och känslan av att aldrig bli nöjd, eller snarare känslan av att tvingas känna sig missnöjd. Den kanske hjälper män att förstå det inte är så kul att bli sedd som ett objekt. Hoppas kan man ju alltid.

Syndromet "mäns utseendekomplex" har av forskare döpts till Adonis complex. Tjejers utseendekomplex skulle jag vilja döpa till Venus vardags complex.


Om författaren

Författare:
Mikaela Lundblad

Om artikeln

Publicerad: 17 okt 2005 00:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: