sourze.se

Är Fredrik sexig nog att vinna?

Ett år före valet så står tupparna och bröstar sig för varandra. Hönorna i Fi verkar ha gått i redet men nya tuppar dyker upp.

Det är förstås Lundgren med Listan som är den nyaste tuppen även om han inte är så ung. Men uppenbart vinner han förtroende med sin vänliga och raka framtoning. En stabil socialdemokratisk bakgrund samt bankdirektörstitel kan samla många mittenväljare. En före detta sosse som begriper ekonomi smakar väl bra. De som står bakom Listan kommer aldrig att bråka utåt. Ungefär raka motsatsen till Fi:s framtoning. Interna debatter framför media. Fiorna kommer nog att tona bort.

Huvudfrågan är dock om de två blocken ska kunna hålla ihop fram till valet. På 11 månader kan allt hända. Väldigt mycket har ju redan hänt på tre månader. Flera pseudo-händelser modell badtunnan har medfört stora omkastningar i opinionen. Just nu verkar tunnan läcka ordentligt. Det gäller att tydligt förklara för väljarna att fyra väldigt olika partier ändå kan vara en trovärdig allians. Kommer den pedagogiken att lyckas?

Det ser allt mer osannolikt ut att regeringens stödpartier orkar hålla ut fram till valet. Båda har så låga opinionssiffror så de bara måste ut på arenan och profilera sig. Jag tror att MP hoppar av rätt snart för att samla trupperna i god tid inför valet och för att få fram en valplattform. Vänstern har liksom ingenstans att hoppa så de håller nog ut längre. Även om opinionssiffrorna går under 4 procent. Det är nog hos Vänstern som den största sensationen kan inträffa. Partiet kan spricka helt officiellt eller Ohly kan avgå, eller bådadera. Vägval Vänster har då chansen men är de beredda? I vart fall inte ännu.

Moderaterna som har växt sig starka som gökungar, tränger ut de andra ur boet. De små måste få stort utrymme för egna utspel annars tonar deras identitet bort och väljarna försvinner. Fredrik Reinfeldt bör avhålla sig från utspel. Han kommer att bli störst ändå. Han måste bli mer lagledare än moderatledare. Han måste i viss mån offra sitt eget parti för att ge de andra utrymme. Har Fredrik Reinfeldt dessa statsmannaegenskaper? Han har 11 månader på sig att visa detta. Hans viktigaste uppgift är att se till att inget småparti hoppar av. Det blir ett mästerprov. Räcker Fredriks vackra ögon och sexighet fram till de kvinnliga väjarna?

Både blocken måste skaffa sig en uppfattning om Lundgrenarna är beredda att stödja dem eller motståndarna. Vi får räkna med att det kommer att ske en del underhandskontakter för att reda ut detta. De flesta i Junilistans styrelse förefaller vara klart borgerliga-liberala. Men kan det uppstå ett läge efter valet då listfolket bara ser en möjlighet. Nämligen att göra upp med sossarna? På denna punkt måste Lundgren pressas på glasklara svar. Han var SAP-medlem tills i förra veckan.

Om den borgerliga sidan vinner så får vi en fyrpartiregering med bara en rätt självklar statsministerkandidat. Om sossarna således förlorat så går nog Persson till en lugnare tillvaro. Vinner Regeringen så tror jag att Persson rätt snart far ut på landet då också. Har han något att kämpa för? Inget som syns tydligt. Själv anser han nog att han haft rätt lyckade regeringsår. Då kan det vara rätt att sluta sett ur privat synpunkt. Godset är färdigbyggt och efterträdaren Nuder redo. Mannen från Vingåker har inget att vänta på.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 11 okt 2005 11:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: