sourze.se

Gud ger Bush order

Är det alkoholisten som spökar när Bush tror sig ha direktkontakt med Gud? Något talar för detta.

Tror president George W Bush att han har direktkontakt med Gud? Tror personer i hans omgivning att han är utsedd till president av "Guds nåd", som europeiska kejsare och kungar en gång ansågs vara?

Mycket talar för att dessa frågor kan besvaras jakande.

Den amerikanske generalen William Boykin avslöjade 2003 för en grupp kristna besökare i Vita Huset hur Bush vunnit presidentvalet.

- En majoritet amerikaner röstade inte på Bush. Han sitter i Vita Huset därför att Gud placerade honom där.

General Boykin har haft ansvaret för jakten på bin Ladin, men är numera chef för säkerhetstjänsten.

I en brittisk teve-dokumentär måndagen 10 okt i BBC berättar politiker som träffat presidenten att Bush sagt att det var Gud som uppmanade honom att invadera Irak.

Gud sa: "George, åk och gör slut på tyranniet i Irak."

Till den egyptiske informationsministern Nabil Shaath lär Bush också ha sagt:
- Jag styrs av ett uppdrag från Gud,

Vita Huset har redan dementerat uppgifterna. Men det är en taktisk dementi, frågan är politiskt känslig. Den amerikanska konstitutionen skiljer noga mellan stat och religion. USA är enligt grundlagen en sekulär nation. En president som tror sig styrd av Gud kan ställa till komplikationer.

Innan jag lägger fram en teori om vad Bush kanske lider av, ska därför nämnas några andra uttalanden från Bush i samma ämne.

När Bush ännu grubblade över om han skulle ställa upp som presidentkandidat eller inte, hade han ett möte med sin andlige rådgivare, James Robinson.

- Jag känner att Gud vill att jag ska bli president, förklarade Bush. Mitt land kommer att behöva mig.

Förra året hade Bush träff med en grupp representanter från amish-rörelsen.

- Gud talar genom mig. Annars skulle jag inte kunna sköta mitt jobb som president, rapporteras han ha sagt.

Efter 11 september deklarerade Bush "korståg" mot ondskans axelmakter. Om Bush läst historia hade han sannolikt använt ett annat uttryck. Korståg har alltid slutat i nesliga förluster för kristna arméer. Att han ändå använder uttrycket avslöjar att Bush tankevärld inte skiljer sig särskilt mycket från exempelvis muslimska fanatikers "jihad".

Bush, som i USA också kallas "Omvända George", mötte Gud för tjugo år sedan. Då var han en alkoholiserad direktör på ett oljebolag ägt av pappa Bush. Sedan dess är Bush så kallad nykter alkoholist. Gud har ersatt flaskan.

Och nu blir det intressant, vi kommer något på spåren. Att alkoholister möter Gud, blir nyktra och hängivet religiösa, är rätt vanligt. Det är något i missbrukarens psyke som gör att bara en kraftfull religiös omvändelse kan få denne att sluta med drogen. Inom Anonyma Alkoholister, Minnesotamodellen och LP-stiftelsen är det denna upplevelse som gett miljoner människor möjlighet att ändra sina liv.

Men för vissa går det snett. De drabbas av alltför starka upplevelser av Guds närvaro. De känner sig speciellt utvalda. Många börjar predika och vittna och stå i. Tillståndet liknar förälskelse, men kan också jämföras med storhetsvansinne. Vansinnet består i tron på att man har direktkontakt med Gud. Till skillnad från alla andra förstår man på ett särskilt sätt vad Gud vill.

Fenomenet är såpass vanligt att Anonyma Alkoholister uttryckligen varnar för det. I boken "De tolv stegen" beskriver man den som fått en släng av åkomman.

Den drabbade, påstår AA, "är en i högsta grad förbryllande individ. Varje ifrågasättande, eller kritik av hans handlingar, bemöter han omedelbart med sin tillit till bönen och dess ledning. Han kan ha förbisett möjligheten att hans eget önsketänkande och den mänskliga benägenheten att rationalisera kan ha snedvridit denna så kallade ledning. Med de bästa avsikter är han benägen att tvinga igenom sin egen vilja ifråga om alla situationer och problem, med en bekväm försäkran att han handlar under Guds uttryckliga ledning. Utan att på något sätt mena det, kan han åstadkomma stor skada."

Det där med att "åstadkomma stor skada" förefaller riktigt. Och hur var det nu predikanten Billy Grahamn rådde Bush jr redan i omvändelsens år 1985?

"Spela aldrig Gud", var Grahams råd.

Miljondollarsfrågan. Lyssnade Bush på detta råd?Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 09 okt 2005 15:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: