sourze.se

Partiernas övertramp lönar sig inte

Det har inte uppstått någon allmän värdegemenskap mellan partierna. De styrs nu liksom tidigare av grundläggande ideologier.

Har våra politiska partier plötsligt tappat all sans eftersom de syns tro att väljaren inte längre bryr sig om de grundläggande ideologier som utgör grunden för partiernas politiska program?

Har man nu accepterat den uppfattning som Herbert Tingsten så intensivt drev under sin tid som DN chef på 50-60-talet? Han ansåg att man inte kunde se några uttryck för partiernas ideologier. De hade blivit inriktade på att pejla behov och önskningar som väljarna hade och sedan inriktat sig på att hitta lösningar. Hans tes var att partierna uppgift var att registrera beställningar och effektuera dem.

I dagens påbörjade valrörelse talar man tyst om ideologierna och satsar stenhårt på tekniska förslag om bidragens storlek. Bara ett exempal kan räcka:
Reinfeldt talar sig varm för skattesänkningar för lågavlönade och Göran Persson svarar med att kräva högre tak i försäkringssystemet för att även högavlönade ska kunna få ut högre ersättning vid t.ex sjukskrivning och arbetslöshet. Inte att undra på om väljarna blir frågande om vad partierna egentligen står för. Kan Reinfeldts och Göran Perssons övertramp verkligen gå hem? Väljarnas uppfattning av vad dessa partier går för kan knappast ha ändrats i så hög grad.

Hög tid för den borgerliga Alliansen att marknadsföra de ideologiska skillnader som kommer att avgöra valet 2006. Förändringar kommer alltid att finnas med nya frågeställningar men ideologierna kommer nu, liksom vid alla tidigare val, att spela en avgörande roll för valutfallet.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2005 10:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: