sourze.se
Artikelbild

I det vilda på uppblåsbara Barbara

Tio mil norr om St.Petersburg ligger byn Losevo. Bland äventyrare och sportfantaster är den ett populärt resemål på grund av den forsande Vuoksaälven.

Losevoforsens historia är lång och folk har tagit sig nedför den på otaliga sätt: med flottar, gummibåtar, katamaraner, kajaker, med eller utan flytvästar. Det mest orginella och, utan tvekan, populäraste forsränningsredskapet är uppblåsbara Barbara.

För tredje året i rad arrangerades denna sensommar Bubble Baba Challenge. Ett tusental åskådare och pressfolk samlades längs älvkanten för att beskåda de 180 tävlanden som slängde sig i det virvlande vattnet, fastklamrade vid voluminösa bröst och höfter.

Sedan den första tävlingen, i augusti 2003, har Bubble Baba Challenge blivit tradition. Deltagarantalet har mer än fördubblats. Folk reser in från St.Petersburg, Moskva, Severodvinsk, Petrozavodsk, Sevastopol och andra städer. Anghängare och fans hittas långt utanför Rysslands gränser.

Huvudarrangören Dmitry Bulawinov berättar att idén att forsränna med något så banalt som en uppblåsbar docka uppstod på en fest då männen blev fulla och kvinnorna uteblev:

- En novemberhelg 2002 var vi fjorton grabbar som begav oss ut på cykelsemester norr om Ladoga. Snön hade redan lagt sig. Första kvällen, medan vi drack chacha en typ av alkohol från Georgien och andra minst lika goda drycker, började vi diskutera meningen med att överhuvudtaget ha med kvinnor på mer eller mindre sportiga resor. Så småningom gled konversationen över till uppblåsbara gummikvinnor och hur de skulle kunna användas på en campingtur. Någon yttrade att de mycket väl skulle kunna flyta. Och på den vägen var det.

Första april följande år, gjorde Bulawinows kompis Kostya Beketov, då redaktör för nyhetssiten RBN, ämnet återigen aktuellt genom att, som ett aprilskämt, utannonsera en tävling. Bulawinov utnämndes som referensperson och snickrade till och med ihop en hemsida.

- När folk frågade mig om Bubble Baba Challenge var ett skämt, svarade jag "nej men det är inte heller planlagt", samtidigt som jag innerst inne tvivlade på om idén faktiskt skulle kunna realiseras.

Förutom Bubble Baba Challenge arrangerar Bulawinov och hans medarbetare årligen två andra sportevenemang: St.Petersburg Urban Race, ett 24 timmars multisportrace på 150 km, samt The Petersburg Photocross-country, en orienteringstävling där deltagarna samtidigt fotograferar enligt utsatta teman. Kanske är det därför inte undra på att den första Bubble Baba-tävlingen sedemera arrangerades den 24:e augusti 2003.

Tävlingen går ut på att fortast ta sig nedför forsen utan att tappa sin sexleksak. Gör man det, diskvalifiseras man. För att kunna slå nya rekord förlängdes detta år tävlingssträckan till 600 meter. Vinnare blev Andrey Mazin på 2 minuter och 35 sekunder. Dessutom fick deltagarna poäng för snyggaste forsränningen, hetaste dockan och fräckaste docknamn.

Även fast de allra flesta deltagarna består av män, ivriga att få flyta nedför Vuoksaälven på en uppblåst brud, finns det kvinnor bland de tävlande.

- I år var fem procent kvinnor. För första gången fick de nu välja att tävla med en uppblåsbar man. Det har inte funnits innan eftersom dessa är dyrare att köpa in än de uppblåsbara kvinnorna, säger Bulawinov.

- Det är verkligen härligt att se ansiktsuttrycken på alla de som tar sig i mål, fortsätter han, och som de själva säger blir minnena outplånliga.

Långt ifrån alla tar sig dock i mål. På sina ställen är strömmen så stark att de tävlande försvinner ur sikte bland vågorna för att några sekunder senare dyka upp igen, längre ner. Vissa bärs iväg från tävlingssträckan och måste fiskas upp med räddningsflottarna som finns utplacerade på de farligaste ställena i forsen. För andra fastnar dockorna i stenar, punkteras och sjunker.

Mottagandet av Bubble Baba Challenge bland allmänhet och media har varit varierande. Inga tidningar, utom en skvallerblaska har lagt sexuell kontext i tävlingen.

- Kommunalrådet i Priozersk i Leningrad län, där tävlingen har ägt rum varje år, lyckades med blandat hyckleri och sovjetanda hitta en sexuell mening bakom tävlingen. De var inte nöjda i kommunalrådet och bara ingripande från "Ungdomskommittén för fysisk träning, sport och tursim" hjälpte. De fann inget fel med vår tävling och rekommenderade den att fortskrida. Kommunalrådet tvingades bita sig i tungan.

Förra året dök en sann rysk vändning upp i sammanhanget och har sedan dess fortsatt att ställa till huvudbry för Bulawinov och hans sex medarrangörer. Nämligen den lokala maffian.

- De säger sig leasa marken på båda sidor av älven där Bubble Baba Challenge hålls, men jag har aldrig sett skymten av några dokument som visar på detta. De kräver att vi ger dem pengar och vill inte begripa att tävlingarna är ickekommersiella - våra sponsorer ger oss bara priserna och vi avslår alltid sponsorerbjudanden från sexbutiker.

Bulawinov och co håller god min. Med den växande populariteten är de säkra på att ett fjärde och femte Bubble Baba Challenge kommer att hållas.

- Vi stannar nog här så länge vi inte blir utkastade av de som säger sig hyra området. Jag tvivlar dock på att det kommer att hända.För den nyfikne:

Baba är ryska och betyder gammal kvinna, kärring

www.bubblebabachallenge.ru
www.urbanrace.ru
www.photocross.spb.ru


Foto: Dmitry Bulawinov


Om författaren

Författare:
Camilla Bondareva

Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2005 19:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: