sourze.se

Kärnkraften gör comeback

Miljölobbyn har fördröjt utvecklingen för de fattigaste länderna med tjugo år genom att kritisera kraftverksdammar. I de rika länderna är man emot den miljövänliga kärnkraften.

Men en omsvängning verkar vara på gång.

I Sverige har miljölobbyn hittills framgångsrikt motsatt sig både utbyggnad av vatten- och kärnkraft. Dessutom har man fått igenom den internationellt unika, för att inte säga beryktade, "tankeförbudslagen". Den som tror att tankeförbud bara finns i Nordkorea och liknande stater har inte läst kärntekniklagens § 5 och 6. I Sverige är det ett brott, som kan straffas med fängelse, att ens jämföra vad det skulle kosta att bygga ett nytt kärnkraftverk jämfört med att bygga en annan typ av kraftverk. Det riktigt sorgliga är att ingen politiker vågat ifrågasätta denna horribla lag. Ännu, måste man tillägga.

Jakob Granit vid Världsbanken Svd 23/8 anser att miljölobbyister har fördröjt utvecklingen för de fattigaste länderna med tjugo år genom att kritisera kraftverksdammar. Och han är inte ensam expert om att kritisera den tillväxtfientliga miljörörelsen.

Samtidigt som energiexperter varnar för el-brist, om kommande vinter blir kall, lägger vi ner fungerande kärnkraftverk. Tack och lov uppgraderas nu de kvarvarande reaktorerna så att de kommer att ge mer kraft än de båda stängda reaktorerna i Barsebäck. Men det kommer naturligtvis att ta ett par år. Statliga Vattenfall satsar 26 miljarder. Sydkraft och Fortum har redan lagt 2 miljarder på Oskarshamn 1 och har liknande planer för de två andra reaktorerna.

Den tidigare högröstade och demonstrationsvilliga miljölobbyn håller märkligt nog tyst om denna uppgradering. Man kan fråga sig varför. Har förnuftet äntligen fått fäste? Man kan ju alltid hoppas. Tiderna förändras förvisso. Vid kärnkraftsomröstningen 1980 ansåg linje 3 att vi skulle avveckla alla reaktorer inom 10 år. Kommunisterna och centern stod då bakom detta tokroliga förslag. Jag tror ingen vill kännas vid det förslaget idag. Inte ens Ohly.

I Europa finns 208 kärnreaktorer fördelande på 18 länder. USA har 104. Totalt i världen finns 441 kärnkraftverk och 24 är under byggnad. I vårt närområde bygger man nu ut kärnkraften. Den nya reaktorn OL3 i Finland är tom större än övriga fyra befintliga reaktorer. Reaktorn motsvarar två som redan finns på samma plats. I Asien fortsätter utbyggnaden. I maj togs en reaktor i Indien i bruk och i juli kopplades en ny stor reaktor i Japan till nätet.

Tony Blair säger att man inte kan avfärda tanken på en ny generation av kärnkraftverk. Liknande uttalanden är att vänta från andra ledande politiker. Sanningen är att det inte finns några storskaliga alternativ till kärnkraften.

Vindkraft är inte alternativet till kärnkraft. Med besparingar kommer man inte heller långt. Alternativet är fossila bränslen. Utsläppen av växthusgaser från utvecklingsländerna Indien och Kina kan inte minska utan att kärnkraften byggs ut. För vem ställer sig upp och talar om för 2,5 miljarder människor att Ni inte skall ha samma energiförbrukning som vi i väst? Visst finns det risker med kärnkraften och avfallet. Det är naturligtvis ett stort problem. Även där har miljölobbyn tyvärr framgångsrikt stoppat forskning och utvecklig. Samtidigt kan man fråga sig om utsläppen av växthusgaser är så mycket mindre farliga?

I takt med högre oljepriser kommer även Sverige att få ompröva sin inställning till kärnkraften. Motståndet tycks dessbättre vara på reträtt.


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 26 aug 2005 16:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: