sourze.se

Dramatik - inte kaos

Krypskyttar, taggtråd och protesterande synagogsbesökare -
äntligen har journalisterna fått något att göra i Gazahettan!

Israelisk TV direktsänder evakueringen av synagogan i Neve Dekalim, den största bosättningen i Gush Katif. Unga soldater, kvinnor och män, släpar ut bosättare som förskansat sig i synagogan och trots åtskilliga förhandlingsförsök vägrat att lämna synagogan frivilligt. De ligger ihoptrasslade på golvet, håller sig fast i varandra och skanderar "en jude fördriver inte en jude". I andra mindre bosättningar har några extremister gått upp på taken och lagt ut taggtråd för att fördröja säkerhetsstyrkornas frammarsch och i ett fall även hotat med att använda vapen. Krypskyttar skickades omedelbart ut för att omringa huset. Bilderna från dagens händelser, som onekligen förmedlar ett visst mått av dramatik, kommer säkert att strålas ut i kvällsnyheterna i stora delar av världen. Äntligen har journalisterna fått något att göra i Gazahettan!

Trots allt detta handlar det inte om kaos. Ett visst motstånd, även ett våldsamt sådant, var väntat. Men polisen och armen är väl organiserade. Stora mängder av trupper som utbildats för uppgiften - både kvinnliga och manliga soldater - står till deras förfogande. Endast ett fåtal fall av ordervägran har rapporterats sedan evakueringen börjat. Överenskommelserna som slutits med den palestinska ledningen om fullständigt eldupphör under evakueringen respekteras. Börskurserna på Tel Avivbörsen går upp ett utomordentligt bra tecken och dollarn är stabil. Det israeliska samhället fortsätter att fungera.

Men vi ska nog komma ihåg att Gazareträtten är bara en liten del av den israelisk/palestinska konflikten. De verkliga stötestenarna - Västbanken, Jerusalem och de palestinska flyktingarna - är inte på något sätt närmare en lösning. Så den som gillar action gör rätt i att planera en resa till Västbanken i höst. Ni kommer inte att bli besvikna.


Om författaren

Författare:
Anna Veeder

Om artikeln

Publicerad: 18 aug 2005 16:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: