sourze.se

"Har inte polisen bättre att göra?"

Är det lönt att polisen jagar fortkörare när mördare och slikt pack springer lösa? Är det verkligen viktigare att stoppa en fortkörning än ett mord.

"Va fan, har inte polisen något bättre att göra!?"

Fortkörarens clichéartade försvarstal. När trafikbrottslingen ertappats med handen i kakburken hörs detta ständiga gnäll. Att ens kalla det för försvarstal är smicker som tjafset inte förtjänar. Det är som när min 5-åriga bonusdotter påkommits med att bryta mot förhållningsreglerna igen. Hon stampar i golvet och skriker frustrerat "Varför kollar ni på mig hela tiden?!". Ja varför tror du tokstolle? Tror du det blir tillåtet att göra som man vill om ingen tittar?

Har poliserna inget bättre för sig? Är det lönt att bötfälla fortkörare och moppetrimmare? Finns det inga värre brottslingar att jaga, typ mördare eller såna?

Kollar vi siffrorna så visar det sig att ca 150 människor dör varje år av mord, dråp och vållande till annans död i det här landet. Detta är på alla tre brotten sammanräknade. Tittar vi däremot på vägdöden så avlider ca 450 människor per år i trafiken. Tusentals andra invalidiseras. Bakom majoriteten av dessa livsförstörande olyckor ligger trafikbrott. Skulle vi lyckas utrota fortkörning skulle vi rädda fler liv än om vi förhindrade alla mord i det här landet.

Så vi ställer frågan igen: har poliserna inget bättre för sig?

Nej, faktiskt inte. Att förhindra trafikbrott räddar liv. Vad kan vara bättre än att göra just det? Eller vill du att de skall sluta rädda liv bara för att du skall slippa skämmas likt en 5-åring som inte kan följa enkla regler?

Källor:
Länk: bra.se
Länk: ntf.se


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 18 jul 2005 14:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: