sourze.se

Ni hjälper terroristerna

Protesterna mot terrorismen vänder sig mot Islam. Därmed spelar kritikerna de extrema islamisterna i händerna.

Den islamistiska terrorismen får nu god hjälp av bombhöger och borgare, liksom av många kommentatorer på Sourze.

För vad är terroristernas mål?

Terrorism går ut på att skapa osäkerhet, motsättningar och rädsla. Reaktionen efter londonattentaten visar klart och tydligt att man har lyckats. Människor som normalt aldrig använder begrepp som gott och ont pekar nu ut islam som en ond religion. Det är nåt i grunden fel på muslimer - se bara hur de behandlar kvinnorna! Man generaliserar vilt och glömmer bort att bombkastare och lönnmördare länge har funnits också i väst.

Första världskriget utlöstes av ett terrordåd, men den egentliga orsaken var naturligtvis all propaganda som föregick kejsarmordet. När Hitler tog makten i Tyskland efter branden i riksdagshuset var det gångbart att skylla pyromandådet på en terrorist. Baader-Meinhofligan förvandlade på 70-talet Västtyskland till en polisstat som tvingades balansera på gränsen till vad som är lovligt i en demokrati.

I modern tid har USA drabbats av upprepade terrordåd. Flertalet har utförts av vita män med kristen bakgrund. Den mest kända är McVeigt som genom att spränga en myndighetsbyggnad tog hämnd på FBI:s utplåning av Waco-sekten i Texas.

Att skylla terrorismen på islam är lika dumt som att påstå att terrorismen beror på ny teknik. För det är ju genom effektivare sprängämnen och möjlighet att utlösa laddningar via mobil som gjort vissa terrordåd möjliga.

Terroristkriget är framförallt ett krig om makten över människors tankar. De extrema islamisterna vill skapa Kalifat, det vill säga stater grundade på religiöst tänkande. Liknande system hade vi Europa före 1800-talet då kejsare och kungar var utsedda av "Guds nåde" och den som gjorde uppror mot denna ordning gjorde uppror mot Gud.

Vi i väst anser att demokrati är den högsta formen statsstyre. Vi skiljer skarpt på stat och religion, även om man i USA under Bush ledning börjat nagga denna princip i kanten.

Ett delikat "framtidsproblem" kan förresten bli om folk i fria val väljer ett Kalifatstyre.

I terroristernas propaganda är väst fiender, framförallt de länder som deltar i kriget i Irak. De extrema islamisterna målar ut väst som en grym fiende ute efter att förgöra islam. Sorgligt nog kan Irakkriget faktiskt ses ur detta perspektiv, och i mångas ögon ge islamisterna rätt.

När jag nu läser bombhögerns kommentarer kring terrordåden i London blir jag därför bekymrad. Jag kan nämligen finna kommentarer som går ut på att islam i sig är en ond religion, samt kommentarer som går ut på att araber och perser är ett särskilt illasinnat folk och har så varit i tusentals år.

Om jag nu vore en vanlig muslim, lika ljum i tron som flertalet svenskar är i sin kristna tro, så vete katten om jag inte skulle börja dra öronen åt mig. Känna mig missförstådd, förtalad, misstänkt och hatad. Och vad blev jag då? Är jag ung och kanske har upplevt tidigare orättvisor på grund av etniskt ursprung kanske blev ett lätt byte för terroristernas propaganda? Vilket väl knappast är bombhögerns mening?

Vad jag menar är att vi nu måste börja använda vårt förnuft. Vi har nämligen ett problem som bara kan lösas genom vänskapliga, solidariska och förstående relationer människor emellan.

Muslimer i hela världen har liksom vi ett stort ansvar för att upprätta sådana relationer. Men då måste flertalet av oss tagga ner lite.


Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 15 jul 2005 13:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: