sourze.se

SMHI och Aftonbladet - vi har hört den förut

Lägg ner era väderprognoser! Ni har lika rätt om vädret som astrologer har om framtiden.

Abraham Lincoln sa:
"Du kan lura halva folket hela tiden eller hela folket halva tiden, men aldrig hela folket hela tiden."

Jag tvivlar på att Fader Abraham visste vad han snackade om. SMHI kan lura hela folket hela tiden.

Om sanningen skall fram, så kan Aftonbladet det också.

Låt mig citera Aftonbladet:


"Värmetopp i veckan
Tyvärr kommer inte de heta vindarna från norra Afrika att komma nordborna till del.
- Men det blir ändå en värmetopp i början av veckan då det tillfälligt kan komma upp i 25 till 28 grader, säger Jonas Höglund."

Länk: aftonbladet.se


Visst, sure, kolla här! På "prognoser & observationer".

Länk: smhi.se

Kolla idag eller tisdag eller onsdag. Eller torsdag eller fredag. Inga 25 grader så långt ögat kan nå. Inte ens i Skåne.

I söndags 26/6 så hade pappersupplagan av Aftonbladet rubriken: "Rekordhettan är här nästa vecka." Hur fan kunde jag tro på det? Man borde lära av sina misstag. "Bränt barn skyr elden." I helvete heller!

Mer sanningar ur Aftonbladet: "Nu är det Sveriges tur att bada i solen. En fantastisk sommarvecka väntar med rejäla temperaturer - som ökar framåt helgen.

- Redan på tisdag blir det 23 grader i östra Götaland, säger meterologen Anette Levin. Vädret stegras mot slutet av veckan i hela Götaland. Till 25 grader på torsdag och 26-27 på fredag."

Snälla - kolla vädret på SMHI:s hemsida en gång till för berörda dagar. Stämmer det som Aftonbladet påstår via meterolog Anette Levin? 26-27 grader på fredag? Nej, enligt SMHI max 21 grader mitt på dagen.

SMHI:s försvarare - och SMHI förstås - faller inför sådana här misslyckade prognoser tillbaka på hur svårt det är att ställa prognoser. Hur lätt prognosen kan slå fel.
Ett slags brasklapp som de ständigt vidhäftar sina prognoser. Men som media i form av lösnummersäljande Aftonbladet så gärna bortser från. Läsarna vill ha a sex, b
schyst mat, c schyst sommarväder och julväder, d pengar, e god hälsa.

Nå.

Vore jag chef för SMHI skulle jag måna om institutionens trovärdighet, och jag skulle gå ut i media och kritisera Aftonbladets sätt att med hjälp av citat av meterologer
bortse från den osäkerhet som vidlåder ALLA väderprognoser. Naturligtvis bortsett från polemiken i min ingress är meterologi mer vetenskapligt än astrologi, men det
är ändå en av de vetenskaper vars prognoser är mest osäkra.

Men i ett mediasamhälle som vårt, där medborgarna lever i ett slags dialektisk symbios med MEDIA, så tror man mer på MEDIA än på något annat.

Vad säger det om mänskligheten?


Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 27 jun 2005 18:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: