sourze.se

Borgerliga alliansen Sossarnas främsta tillgång

Borgarnas maktallians är Sossarnas största tillgång i det kommande valet eftersom enighet inte garanterat ger framgång.

Jag var på centerstämman och la märke till centerpartisternas övertygelse om att de skulle vinna valet eftersom de har en enad allians.

Men det finns inga belägg för att en enad allians skulle ha större framgångar än varje enskilt parti. Socialdemokraterna brukar få lägga stor kraft åt att smeta fast de andra borgerliga partierna vid Moderaternas impopulära politik. Nu gör de själva den manövern. Politik är inte som krig där man automatiskt blir starkare av sina allianser.

I Riksdagsdebatten försökte Fredrik Reinfeldt vända de tidigare så effektiva anklagelserna om borgerlig splittring mot regeringen. Men argumentet fäster inte eftersom S under nästan hundra år har visat att de kan regera tillsammans med andra. Fortsätter borgarna med den linjen kan Persson andas ut och se fram mot fyra nya år.

Eftersom sammanhållningen sätts i första rum måste alliansbröderna försvara beslut som de själva inte står bakom. S har möjlighet att plocka ut alla partiernas sämsta förslag och anklaga alla partierna i debatten för att vilja genomföra dem. Jämför med om Persson skulle tvingas försvara alla förslag från Mp och V. Persson framstår återigen om den bästa strategen när han håller sina partners på armlängds avstånd.


Om författaren

Författare:
Henrik Persson

Om artikeln

Publicerad: 22 jun 2005 17:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: