sourze.se

Starkt utspel av centerstämman

Fackförbundens makt i ett demokratiskt samhälle ifrågasätts och diskuteras för första gången öppet.

Centerstämman tar till storsläggan och framför för första gången i svensk politik tankar på att helt slopa den lönebildning som sker via fackförbundens kollektivavtal med arbetsgivarna. Det är inte att undra på att LO-ordföranden Wanja Lundby–Wedin blir chockerad när hon hör att centern nu i ett första steg ansluter sig till Svenskt Näringslivs linje att facken måste sluta med sympatiåtgärder för konflikter i andra fackområden än det egna och att man dessutom föreslår att Arbetsdomstolen ska avskaffas. Enligt DN anser hon att detta är ett desperat utspel från centerpartiet att locka till sig moderata väljare. Hur skulle hon reagera om Svenskt Näringsliv inte bara skulle ge ekonomiskt stöd till arbetsgivarparten i en konflikt utan också började värva medlemmar åt de borgerliga partierna. Kanske skulle hon då till sist inse att hennes envisa kamp för LO:s samhörighet med socialdemokratiska partiet inte längre är motiverat.

Nu gäller det för den borgerliga alliansen att inte bli lika chockerad som Wanja. Det naturliga är –liksom CUF ordföranden Fredrik Federley framför på centerstämman – att stödja tanken på att lönerna i fortsättningen ska förhandlas fram lokalt mellan företagen och de lokala fackklubbarna. Det är ju parterna på det lokala planet som bäst kan bedöma alla medarbetares arbetsinsatser.
Som inslag i kommande valdebatt är detta prima bränsle. Ur demokratisk synpunkt är det helt enkelt nödvändigt att alla fackliga organisationer gör sig politiskt obundna – det är närmast löjeväckande att Wanja och andra fackpampar, som Göran Johnsson i Metall, sitter i socialdemokraternas partistyrelse och där företräder båda anställda och arbetsgivare när det gäller offentliga och statliga företag.

Blir övriga partier i alliansen lika orädda att ta fram och diskutera fackförbundens ställning i ett framtida samhälle som centerpartiet kan vi se fram emot en spännande och meningsfylld valrörelse.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 21 jun 2005 16:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: