sourze.se

Den europeiska politiska eliten

Den politiska europeiska elitens eurokraternas brist på moderation håller på att döda EU!

I dagens DN-ledare hävdas att om de rika folken i EU inte kan vara solidariska med Rumänien och Turkiet, så är Europa inne på en farlig väg. Det är tyvärr sant att vi är inne på en farlig väg. Man vet aldrig vilken förrän man kommit en bit på väg och jag blir allt oroligare.

Det finns ett mönster av bristande måttfullhet i allt den europeiska politiska eliten gör. Man kör helt enkelt framtidens tåg för fort. Eller för att ta en annan bild: fältherrarna rider så snabbt att de lämnar arméerna bakom sig.

Man har av olika skäl fört en för generös invandrings- och flyktingpolitik. Det kanske kan tyckas paradoxalt mot bakgrund av alla apatiska flyktingbarn, men som ett helhetsomdöme är det sant. Omställningen av de europeiska samhällena från europeiska sådana till mångkulturella har gått för snabbt. Man har försökt anpassa européerna till icke-européerna i stället för tvärtom. Det har ibland tagit sig olyckliga uttryck. I Italien i kritik mot alla offentliga Jungfru Maria-statyer, i England i kritik mot kors på påskbullar en brittisk tradition, i Sverige i kritik mot adventsstakar och nationella symboler, i USA mot allt officiellt julfirande. Av européerna och nordamerikaner har detta kommit att uppfattas som eliternas förräderi och som anti-europeisk politik.

I fråga om EU så blir det också hyckleri att tala om bristande solidaritet, när EU symboliseras av att det rika Nordeuropa utplundras till förmån för det inte särskilt - jämfört med Afrika - fattiga Sydeuropa. Se bara på vilka länder som får minst tillbaka mot vad de betalar till EU. Sverige är ett av dem! Storbritannien ett annat.

Subventioner till italiensk tobaksodling och spansk vinodling förefaller inte speciellt solidariskt!

Varför skall svenskar och britter vara solidariska med portugiser, greker och spanjorer? Så fattiga är de inte. För fördelningen av EU-avgifter och återflöden till medlemsländerna se webbadress till www.eu-upplysningen.se nedan.

EU har dessutom blivit ett överstatligt projekt utan att de drabbade riktigt fattat det. Man har från Bryssel försökt skapa ett gemensamt, alleuropeiskt juridiskt system via den europeiska arresteringsordern, en gemensam valuta via EMU, en gemensam armé, ett europeiskt FBI Europol vars agenter inte kan åtalas och man försöker skrämma kritiker av mångkulturalismen och invandringspolitiken med tal om lagar mot "rasism och främlingsfientlighet". Vad sådana kan innebära är bojkotten av Österrike ett talande exempel på, när en fjärdedel av de österrikiska väljarna röstade för invandringskritiske Jörg Haider som nota bene även var emot östutvidgningen!. Eller ta EU:s kritik av Irland, när man försökte sänka inkomstskatten. Det fick man inte, nu när man hade gått med i EMU. Är det konstigt att EU-"projektets" popularitet minskat?

Att den sen leder till samma farliga situation som när Nationernas Förbund misslyckades på 20- och 30-talen är det knappast de europeiska folkens utan deras ledares fel.Länk: eu-upplysningen.se

Länk: dn.seOm författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 19 jun 2005 18:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: