sourze.se

Civilkurage räddade kvällen då Gais mötte AIK

Måndagens händelser på Gamla Ullevi vid mötet GAIS - AIK ställer många frågor som känns viktiga att diskutera.

Den polisiära insattsen i Göteborg under måndagen var på grund av högriskmatchen GAIS-AIK i svenska superettan massiv. Paradoxalt nog blev ett par civila Göteborgare hjältar för dagen. De kan ha förhindrat en katastrof.

Jag anländer till Göteborg via tåg från Malmö klockan 15.15. Något av det första jag möts av är en piketstyrka vid drottningtorget. En polishelikopter flaxar omkring i luften som en snabbmatsfet duva. Stora summor skattepengar är i omlopp omkring en annars stilla dag i arbetarstaden.

Vid en promenad i ett för Göteborg och årstiden inte oväntat regnoväder registrerar jag ytterligare en stationerad polis samt fem eller sex patrullerande polisstyrkor på paradgatan Avenyn. Även uppskattningsvis 150 AIK-anhängare har samlats på en närliggande krog. Vid den tiden är allt lugnt och städat. Det skulle förvåna mig mycket om någon allvarligare incident sker under hela denna dag.

Promenaden för mig, via Scandinavium, till ett föräldrarhem i närheten av Redbergsplatsen i kvarteret Lunden. Det är en gångväg på en timma. Jag tar mig fram på 45 minuter och sammanstrålar med kamrater i en lägenhet. Från fönstret kunde vi dels beskåda ett tungt hällregn men även tre till fyra patrullerande polisstyrkor. Jag skall senare under kvällen få information om att en busslast AIK-anhängare parkerat sig på kvarterskrogen Paddingtons. Det luktar djur i kvarteret då vi beger oss ner mot match, men det är varken Katt eller Makrill det osar.

Vi anläder till Gamla Ullevi-området tio minuter innan matchstart, klockan 18.55. Trots att köerna ringlar sig långa utanför arenan där de drygt 9,000 personerna fortfarande tryckte in sig på läktarna så syns varken patrullerande eller statuionerade polisstyrkor på platsen. Närmaste stationerade polispatrull syns till först 200 meter längre bort.

Vi kommer in på arenan och då flera ur sällskapet avser att köpa öl blir vi stående vid ölkranen i norra griden då ett trettiotal AIK-anhängare tar sig över sin tilldelade sektion och börjar snabbt förflytta sig över gräsmattan mot mittpartiet utav Östra ståplats. När vi hinner fram har det cirka tre minuter långa slagsmålet upphört.

Många Göteborgare var ledsna och upprörda över händelserna i samband med matchen mot AIK. Jag citerar ögonvittnen:

"Oskyldiga flyr. En mamma försöker skydda sitt barn hon har i barnvagnen. Civilpersoner tvingas försvara sig själva mot drogade finklädda flanar som urskilljningslöst slår på allt som står i vägen. De använder sparkar, knytnävar och tillhyggen såsom till exempel campingstolar."

"Några poliser syns inte till. Jag tar det igen: några poliser syns inte till!

"Sällan var nödvärnsrätten mer berättigad än igår."

Efter att ha fått se bildbevis på när polisen lät en femton man stark IFK Göteborg- firma härja löst under Europa- toppmötet mot demostranter är det nära till konspirationsteorier.

Hur är det med moralen, Gerhard Sjölin? Din insatts i Måndags väcker många frågor. Frågorna kommer från oss skattebetalare. Frågorna kommer från fotbollsklubben GAIS som blivit negativt påverkat och fått många uppskakade konsumenter. Frågorna kommer även från alla dessa civila människor som försvarade barn, kvinnor och pensionärer och som har sina ansikten publicerade i alla sveriges nyhetsmedier följande morgon med allt vad det idag innebär att förknippas med.

Vad tänkte du egentligen på när du guidade runt sveriges mest ökända huliganfirma i staden Göteborg. Tänkte du på att du borde ta semester ett tag eller på att starta ett privat väktarbolag. Tänkte du på skattepengarna du blåste upp genom att utsätta invånarna i Göteborg för direkt fara?

Illustration: Mia Bergqvist


Om författaren

Författare:
Anders Ahnberg

Om artikeln

Publicerad: 16 jun 2005 11:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: