sourze.se

Årets Per Anger-pris till ryss

"Det av regeringen instiftade priset till Raoul Wallenberg-medarbetaren Per Angers minne kunde inte ha fått en värdigare pristagare."

Årets Per Anger-pris går till människorättskämpen Arsen Sakalov från Ingusjetien i Ryssland. Sakalov får priset för sitt "självuppoffrande medmänskliga arbete med att identifiera, dokumentera och rapportera övergrepp som sker i den pågående konflikten i Tjetjenien".

Sakalov är från början advokat men har i över fem års tid rapporterat om de övergrepp och grova kränkningar av mänskliga rättigheter som dagligen sker i Tjetjenien. Hans arbete har legat till grund för flera rapporter som bland annat publicerats av Human Rights Watch och Amnesty International. För närvarande är han samordnare i Ingusjetien för den holländska och Moskvabaserade stiftelsen Stichting Russian Justice Initiative som arbetar för människor som fått sina rättigheter kränkta genom att driva deras sak i nationella och internationella domstolar. Dessutom arbetar han med att hjälpa människor vars anhöriga har försvunnit i oroligheterna.

Konflikten i Tjetjenien är en av de största nu pågående tragedierna på kontinenten. Korruption, hot, censur och våld är bara några exempel på vad som förekommer i landet. Ryska och proryska grupper är ansvariga för tusentals försvinnanden, dödsfall och misshandel av människor i Tjetjenien. Rapporter om tortyr och våldtäkter har förekommit. Sedan det andra kriget startade 1999 har över 1 miljon ryska soldater deltagit i striderna och flera har vid hemkomsten visat svåra post-traumatic stress disorder. Samtidigt har tjetjeniska rebeller varit ansvariga för ett flertal blodiga attentat, bland annat massakern av flera hundra skolbarn vid en skola i Beslan.

Arsen Sakalov är en av de få personer med civilkurage som fortsätter att outtröttligt och självuppoffrande arbeta i det tysta för de mänskliga rättigheterna. Hans arbete utförs under extremt svåra förhållanden och flera människorättskämpar har försvunnit under sitt arbete.
Trots det har över 700 offer och deras anhöriga fått sin sak prövad i rättsliga processer i ryska domstolar och Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det av regeringen instiftade priset till Raoul Wallenberg-medarbetaren Per Angers minne kunde inte ha fått en värdigare pristagare.


Om författaren

Författare:
Ninna Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 14 jun 2005 00:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: