sourze.se
Artikelbild

Hyckleriet del 1 - Det naturliga hycklandet

Moderaterna hycklar åter omsorg om löntagaren, Socialdemokraterna hycklar fortsatt omsorg om löntagaren, Vänsterpartiet och FI hycklar omsorg om kvinnorna och Folkpartiet hycklar tolerans.

De flesta inser att politikerna hycklar, åtminstone när de har nått eller vill nå nivån av välbetalt politiskt uppdrag. Att de själva inte inser att de gör det kan de knappast hjälpa, eftersom få andra heller inser att de hycklar. För hycklar gör vi, mer eller mindre, i avsikt att gynna oss själva och våra närmaste, eftersom vi i grunden är "stamkrigare".

Självklart inser jag, att flera som känner sig träffade alls inte vill hålla med. "Jag slåss minsann för solidaritet med tredje världen, med kvinnorna, med invandrarna och alla möjliga förtryckta grupper - och mot fördomar" tänker de och höjer sig själva över vad som är mänskligt beteende. Det är gott och väl, så länge man har ett välbetalt eller åtminstone betalt arbete, bostad, socialt nätverk och annat. Men brakar det så förändras världsbilden och då finns inte plats för andra än en själv och de närmaste. Då finns bara plats för kampen om överlevnad.

Vi har hur många som helst exempel på detta genom historien, men Tyskland är väl det påtagligaste. Idag skakar folk på huvudet och kan inte fatta hur dumma tyskarna var som kunde släppa fram Hitler till makten och säger - aldrig mer! Men det skulle faktiskt kunna hända här också. För i grunden har egentligen ingenting förändrats. Det hjälper sedan aldrig hur mycket man är "solidarisk" med de fattiga och förtryckta, så länge som man inte är beredd att göra verkligt avkall på sin egen situation till förmån för andra. Och det ligger inte i människans natur att göra det. Samtidigt som vi säger oss slåss mot rasism så godkänner vi ekonomisk diskriminering så det bara dundrar om det. Med diverse moraliskt korrupta skäl hävdar vi, att det är riktigt att inkomster kan skilja med miljontals kronor i månaden, att somliga kan bo i hus med 100 rum när andra inte har någonstans att bo. Vi kan uppbragt bojkotta varor som framställs genom barnarbete i fattiga länder i tredje världen, samtidigt som ingen funderar över hur inkomstbortfallen i de fattiga familjerna ska ersättas. Och alltid har vi universalursäkterna till hands; "Det gör ingen skillnad om jag ensam skulle offra något av mitt livs goda", "jag har ju förtjänat det" och "det är bara den kungliga svenska avundsjukan".

Jag är inte ute efter att klandra människor för att de gör så här jag är inget undantag. Jag vill t o m hävda, att vore inte människan konstruerad på detta sätt så skulle vi fortfarande vara kvar på djurnivån. Det är just driften att få det bättre för sig själv och sina närmsta som drivit utvecklingen framåt. Men den driften förutsätter också att vi - inte bara när vi känner oss hotade - utan att blinka kan trampa på andra för egen framgång. Men det förutsätter också, att vi har en viss "social kompetens" och kan samarbeta sinsemellan, kompromissa och backa ibland. "Så mycket som möjligt åt så många som möjligt - bara jag får min del av kakan".

Att hyckla är därför en nödvändighet. Vi måste kunna ljuga för oss själva och andra för att slippa inse hur illa vi indirekt beter oss. Journalister måste kunna säga till sig själva och andra, att de är opartiska, kritiskt granskande och att deras arbete gynnar den vanliga människan - samtidigt som de flesta ger fullständigt fan i den vanliga människan. Hon som aldrig får komma till tals i medierna annat än om journalisten/redaktionen nedlåter sig till det, eftersom vanliga människor egentligen bara är till för att betala prenumerationer, lösnummer eller reklamens produkter, så det finns pengar till hyfsade löner.

Lärarförbundets ledning måste hyckla omsorg om eleverna när de stoppar en rapport som hotar deras medlemmar genom att säga, att obehöriga lärare i skolan kan vara lika bra som behöriga. Kändisbarnet måste hyckla särskild begåvning när det går före i kön till den estetiska högskolan, Marie-Louise Ekman och andra måste hyckla omsorg om konsten när man institutionaliserat åldersdiskriminerar äldre människor på konsthögskolorna och kulturminister Pagrotsky hyckla detsamma när han accepterar diskrimineringen.

Så det är klart att Reinfeldt och Persson måste hyckla. De vill ju bägge för sitt eget väl och ve vara statsminister. Det är ett naturligt hycklande, och inget att hymla om. Vi är helt enkelt sådana vi människor. Därmed inte sagt att vi andra måste köpa hyckleriet. Men det är ett "konstruerat" hycklande att hyckla att det inte skulle vara så.

Mer om "konstruerat" hycklande i del 2.


Om författaren

Författare:
Dick Wase

Om artikeln

Publicerad: 13 jun 2005 14:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: