sourze.se

Dedovsjtjina - ryska arméns ökända pennalism

"10 000 inkallade och deras föräldrar vänder sig till Soldatmödrarna årligen, dessutom minst 2 000 som redan är i tjänst."

Tolik kan inte skaffa barn. Han har gjort värnplikten och på något sätt blivit utsatt för radioaktivitet. Cystorna som han förevisar Conny på underarmen vittnar om det. Landet är efter sjuttio år socialistisk planekonomi förorenat med det mesta. Nere i Kazakhstan finns de till exempel gott om ekologiska katastrofzoner. Där gjordes 456 av 716 provsprängningar av kärnvapen. Vidare håller Aralsjön på att torka ut på grund av "det vita guldet", bomullen som under Sovjetunionen blev en monokultur i en miljö ytterst känslig för balans och sådant trams. Vattenfrågan skapar spänningar i ett område som gränsar till Afganistan där gränserna måste ha dragits av de ryska kolonialherrarna under en längre tids vodkaintag, "zapoj", eftersom de går kors och tvärs över demografiska gränder som ett EKG-schema under pågående hjärtattack, men det var väl också meningen. Svårare att hitta på dumheter då...

För att göra det hela ännu roligare dumpade Stalin alla folkslag han kunde hitta att deportera i Kazakhstan vars befolkning måste ha utgjorts av hundratalet nationaliteter, men det gjorde ju ingenting för de var ju alla jämlika sovjetmedborgare allesammans.

Hur Tolik kommit i kontakt med radioaktivitet är en bra fråga, men allt kan hända i den ryska armén som kanske har världens sämsta rykte på grund av sin "dedovsjtjina", sin pennalism. 10 000 inkallade och deras föräldrar vänder sig till "Soldatmödrarna" årligen, dessutom minst 2 000 som redan är i tjänst. Regionernas soldatmödrakommittéer får upp till 50 000 hänvändelser av soldater och ändå fler av inkallade. Minst 1/3 av ärendena gäller "neustavnye otnosjenia" och "izdevatelstvo" icke reglementsenlig respektive förödmjukande behandling.

Tolik berättar att när han gjorde värnplikten var det en kille som gick och hängde sig i förbandet. Man hittade honom efter några dagar i en av flyghangarerna. Kråkorna hade varit framme. Tidigare fanns ju förstås risken att hamna i Tjetjenien om man blev inkallad, men nu är det främst specialstyrkor som opererar där. De hårdaste av de hårda, eller kanske de mest avtrubbade? Om man har förutsatt sig att jämna en bergsrepublik med marken så kan det vara bra att ha riktiga robotar till hands som är beredda att mala ned varenda liten bergknalle. De som återvänder från militärtjänst i Tjetjenien har en fin stämpel på sig. Människor kommer sky dem eftersom de i regel är djupt traumatiserade. Som tur är kan de få jobb i "ochrainan" hos OMON, inrikestrupperna, polisen eller med något annan av liknande karaktär.

Tidigare så undgick man att bli inkallad om man studerade, men det är någonting som håller på att förändras, tjänstemännen vill ju ha sina mutor. 3000 dollar kostar det att slippa värnplikten, berättar Connys fröken vars bror just befinner sig i farozonen. Som motvikt finns organisationen "Soldatmödrarna" som kämpar för bättre förhållanden inom armén och väl är en av de största företrädarna för det civila samhället i Ryssland, som annars lyser ganska rejält med sin frånvaro. Soldatmödrarna bildades strax innan Sovjetunionens invasion av Afganistan där man skulle åka på storstryk på grund av afghanernas gerillakrigsföring. Ett smart drag var det där att göra de ryska soldaterna beroende av heroin, vilket kraftigt inverkade på stridbarheten såklart.

Bristen på samhällsengagemang har förstås sina förklaringar i traditionell rysk subordinationskultur, den invaderande materialismens ögonfägringar och i det faktum att folk och fä under nittiotalet haft fullt upp med att klara livhanken på grund av återkommande kriser och inflation. Det tar i vilket fall ett tag att bygga upp civila samhällen. Det ger makthavarna mycket spelutrymme där uppe i den högre divisionen där bara de med medlemskort och kråskrage och spatserarkäpp släpps in i fina klubbhuset.


Om författaren

Författare:
Ambjörn Madegård

Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2005 23:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: