sourze.se

Har vi så korkade riksdagsledamöter?

Janne Josefssons eximination av 28 av våra förtroendevalda i riksdagen gav en högst oväntad bild av deras kunskap och bildning .

Tisdagens "Uppdrag granskning" gav en bedrövlig bild av våra riksdagsmäns kunskaper om förslaget till EU:s nya grundlag. Av 28 tillfrågade ledamöter var det endast tre som klarade av de tre enkla elementära frågorna som Janne Josefsson sammanställt. Uppvisningen i riksdagshuset måste ha kommit som en stor chock för vanliga väljare som litar på att våra politiska partier utser kunniga och medvetna kandidater till riksdagsuppdraget. Men här framträdde den ene efter den andre riksdagsledamoten ungefär som byfånar – inte nog med att de var helt okunniga, några av dem föreslog helt fräck att de skulle återkomma med svar om de fick gå undan och kolla först! Sällan har väljarna mötts av en sådan nonchalans, endast en av ledamöterna erkände direkt att han inte kunde svara på frågorna, övriga förutom de tre som svarade rätt, förstod tydligen inte alls vikten av att uppträda med den värdighet som deras riksdagsuppdrag kräver. Allra minst borde de ha insett att ett nytt val inte alls ligger så långt borta.

Som tur är skyddas de flesta av våra riksdagsledamöter av den anonymitet som vårt valsystem hittills gett dem. Frågar man en väljare på gatan om han eller hon kan namnge en riksdagsledamot ur det parti de röstat på i närmast föregående val blir svaret sannolikt nej. De känner namnet på partiledarna och några få andra från respektive parti.
Det innebär att riksdagsledamöterna inte behöver ta så allvarligt på sitt förtroendeuppdrag och vi har under senare tid fått exempel på fiffel med både reseräkningar, traktamenten och arvode. Och nu får vi klara bevis på att de inte skäms det allra minsta för att visa upp en häpnadsväckande okunnighet i en av våra största politiska frågor.

Ett radikalt grepp i syfte att göra kandidaterna till nästa riksdagsval mer kända för väljarna kan ske genom partiernas nu pågående provval. Personvalet ger fina möjligheter. Föreslagna kandidater bör uppmuntras att bedriva egna valrörelser. Det ligger i varje kandidats intresse att göra sig känd bland både medlemmarna i partiet och allmänheten. Tiden fram till dess riksdagslistan slutgiltigt ska fastställas –omkring årsskiftet för de flesta partierna – bör partierna satsa all kraft på att hjälpa kandidaterna att presentera sig själva och vad de vill göra om de blir valda. Satsa på de individuella kandidaterna och ge dem utbildning för egen marknadsföring. Ge dem mediaträning för press, radio och TV och låt dem själva ta egna initiativ och visa att de kan vinna förtroende från väljarna inför nästa års val.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 01 jun 2005 15:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: