sourze.se
Artikelbild

Zlatan - facit från första säsongen med Juventus

"Gunnar Nordahl kallades allmänt för "il gigante buono" - den snälle jätten. I söndagens Gazzetta dello Sport såg jag för första gången Zlatan benämnas "gigante", men med tillägget "cattivo" den elake."

Zlatan Ibrahimovics debutsäsong i Italien: slipa karaktären så är Guldbollen inom räckhåll.

När Zlatan Ibrahimovic med förra sommarens allra sista stora värvningsmanöver bytte klubbadress från Ajax till Juventus var det inte så få som luftade sina farhågor: den 22-årige skåningen hade en inte helt lyckad säsong i holländska ligan bakom sig och både lagkamrater och fans hade flera gånger irriterat sig på hans egensinniga - för att inte säga självupptagna - uppträdande på och bredvid planen. Samtidigt hade italienska massmedia under en längre tid gjort jämförelsen mellan Zlatan och Marco van Basten. En jämförelse som är diskutabel: förutom längden och den förfinade tekniken var likheterna mellan de två ganska få: "Svanen från Utrecht" var ju en utpräglad skyttekung och gjorde inte mindre än 68 ligamål under sina sista två år i Ajax. Zlatans personliga facit slutade ifjol på 13 fullträffar, mot motståndare vars försvarsspel var mycket långt ifrån Serie A-klass. Risken fanns, med andra ord, att Juventusfansen och den skoningslösa italienska pressen snabbt skulle tappa tålamodet, när det visade sig, att mannen som lurat Italien på segern i EM-mötet i Porto med en av fotbollshistoriens fräckaste klacksparkar, egentligen inte var någon målspruta och att hans bisarra temperament stundtals kunde försätta det egna laget i svårigheter.

Idag kan vi konstatera att farhågorna var överdrivna, om än inte omotiverade. Zlatan hade turen att få sig ett mål till skänks av Brescia-keepern Castellazzi redan i säsongspremiären i september - och den ännu större turen att aldrig ha blivit upptäckt och bestraffad när han i de inledande omgångarna vid flera tillfällen delade ut armbågar och danska skallar mot närgångna motståndare. När avstängningen väl kom - i slutet av april, efter en "slips" mot Inters Córdoba - hade Zlatan redan gjort tillräckligt många uppoffrande matcher på topp för att alla skulle förlåta honom. Trots att avstängningen kom lagom till seriefinalen mot Milan.

Ty det har varit en uppoffringarnas säsong för "Ibra" i Juventus: tränaren Fabio Capello är en försiktig herre, som alltid bygger sina lag på i första hand en vattentät defensiv. När lagets förväntade skyttekung David Trezeguet gått skadad under större delen av säsongen och Alex Del Piero ofta varit ur slag har Zlatan fått dra ett mycket tungt lass under denna långa och snöiga fotbollsvinter: ofta har vi sett honom skydda bollen omgiven av svärmar av motståndarförsvarare i väntan på att lagkamraterna skulle fylla på framåt.

Möjligen var det precis den arbetsbördan Zlatan behövde för att ta steget från "stortalang" till snäppet under "världsstjärna": med undantag för ett par månaders "inlärning" i början av säsongen och en svag period i februari har nämligen det mesta gått över förväntan: med 16 mål är han lagets bäste målskytt och sexa i skytteligan, men framför allt har han visat sig klara av att spela både som center och som släpande forward och "target player" - och hans framspelningar har i år rönt lika stor uppskattning som de många målen. Dessutom har han avsevärt förbättrat huvudspelet, som fram till ifjol var förvånansvärt svagt för en spelare som mäter 1,92 i strumplästen. Dribblingarna "för galleriet" har blivit färre, men när motståndet och resultatet tillåter det - som i söndags - har han även glatt publiken med cirkusnummer.

Idag hörs alltmer sällan jämförelserna med Van Basten; den italienska publiken har lärt sig att Zlatan är Zlatan och en helt unik fotbollsspelare. Och en utmärkt affär för Juventus: han värvades för "bara" 16 miljoner euro, vilket kan jämföras med den jämnårige Parma-fowarden Alberto Gilardino som, trots betydligt mindre internationell rutin, värderas till drygt tre gånger så mycket.

Vad som varit mindre positivt under debutsäsongen i Serie A är, att Zlatan ännu löper stora risker i alltför många matcher med ett uppträdande som i sina värsta stunder är både fult och oansvarigt. Tidningarna har inte varit sena att påpeka skillnaden mellan "Ibra" och tidigare svenska storstjärnor i ligan - Kurre Hamrin, Gre-No-Li, Glenn Strömberg, Tomas Brolin - vars uppträdande alltid var exemplariskt. Gunnar Nordahl - fem gånger skyttekung och sammanlagt 227 mål i ligan mellan 1948 och -58 - kallades allmänt för "il gigante buono" - den snällen jätten. I söndagens Gazzetta dello Sport såg jag för första gången Zlatan benämnas "gigante", men med tillägget "cattivo" den elake.

Och just där hittar vi nog Zlatans största svaghet: viljan att "sätta sig i respekt" med Muhammad Ali-liknande uttalanden och onödiga hämndaktioner mot motståndarförsvarare kan bli ett problem om den inte slipas bort i tid. Det är inte svårt att se parallelen med Francesco Totti, som sedan ett halvt decennium betraktats som en potentiell Guldbollen-kandidat, men som efter EM-slutspelet 2000 ständigt floppat i de stora sammanhangen pga sin korta stubin och sin bristande mognad minns spottloskan mot Christian Poulsen i EM ifjol!. Den italienska pressen har alltid haft mycket hög toleransnivå med både divalater och osportsligt beteende, något som säkerligen lett till att många potentiella stortstjärnor förblivit just potentiella.

Kan möjligen Juve-tränaren Fabio Capellos järnhårda nypor vara den rätta medicinen mot det stundtals valpiga beteendet? Låt oss hoppas det, ty en fotbollsspelares storhet handlar lika mycket om karaktär som om talang.Zlatans italienska debutsäsong i siffror:
i ligan: 33 matcher - 16 mål 6:a - 4 assists 15:e.
i Champions League: 9 matcher - 0 mål - 2 assists.
Betygssnitt i ligan: 6,35 11:a
Betygssnitt i Champions League: 5,93.

Bästa matchen: Juventus-Lecce 5-2 3 mål i april
Gazzetta dello Sport: "Matchens absoluta huvudrollsinnehavare. Öppnar vägen för Juve och får
Trezeguets frånvaro att passera obemärkt". Corriere della Sera: "Hans första hat trick, efter dubletten i Florens. Han är ett vunnet vad för Juventus". La Nazione: "Tre vackra mål, framför allt det tredje. Ett strålande visitkort. De sa, att han gjorde för lite mål. Nu har han redan gjort 15."

Sämsta matchen: Atalanta-Juventus 0-1 i januari
Gazzetta dello Sport: "Får lite hjälp av lagkamraterna och är oinspirerad. Inblandad i ett
gruff med Natali". Corriere della Sera: "Planen passar honom illa: för många gropar och lösa tuvor. Omöjligt att prestera de vanliga trollnumren". La Nazione: "Okoncentrerad. Den här gången
kommer han aldrig in i matchen". Corriere dello Sport: "Råkar ut för sin första riktigt dåliga dag som juventino".


Om författaren

Författare:
Christer Löfman

Om artikeln

Publicerad: 17 maj 2005 13:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: