Utgångsläget inför nästa års val är inte det bästa för regeringspartiet. Partiet lider svårt av alla affärer som avslöjats och av den interna oenigheten om hur frågan om EU konstitutionen skall lösas. Folkomröstning eller riksdagsbeslut? Såväl fackföreningsrörelsen, via LO, som socialdemokratiska avhoppare via Junilistan , kommer att göra livet surt både före och under valrörelsen för regeringspartiet. För att inte tala om hur partiledningen kommer att tvingas hålla god min inför Miljöpartiets alla nya utspel. De vet att utan deras stöd kommer inte någon ny socialdemokratisk regering att kunna bildas. Lika beroende av Vänsterpartiet behöver de dessbättre inte vara; alla som följt den politiska debatten i Sverige vet, att Vänsterpartiet med kommunisten Lars Ohly i spetsen, alltid kommer att stödja socialdemokraterna oavsett hur många av Vänsterpartiets egna krav de än måste avstå ifrån. Problemet för Vänsterpartiet är av annat slag, sannolikheten att de kommer att överleva fyraprocentspärren nästa val är inte särskilt stor. Frågan är om inte även miljöpartiet står inför samma risk efter den oenighet de uppvisade vid sin kongress nyligen. Kravet på att Sverige ska begära utträde ur EU går inte särskilt bra ihop med ett kommande regeringsprogram.
Den kanske allra värsta motgången som Socialdemokraterna drabbats av är den närmast katastrofalt stora medlemsflykten. Trots LO - ordförandens Wanja Lundby-Wedins värvningskampanj, som skulle tillföra socialdemokratiska partiet 100.000 nya medlemmar, har medlemstalet, som före kampanjen var 160.000, minskat till dagens 140.000. Sämre resultat av den jättestort upplagda LO-kampanjen, där samtliga fackförbund inom LO ställde upp med både folk och pengar, torde vara svårt att uppnå. Märkligt nog har LO aldrig redovisat kampanjutfallet! Inte heller Socialdemokratiska partiet. Kanske finns anledning att, som SSU, begära att alla föreningar och arbetarkommuner ska göra en extra koll och skicka in aktuella medlemssiffror.
Men även de borgerliga partierna står inför problem. Det räcker inte med att vara överens på några få punkter inför valet. Alliansen måste kunna uppvisa ett helt regeringsprogram. Olika uppfattningar, exempelvis mellan radikala och konservativa element måste redas ut ordentligt. Inbördes tvister som uppstår måste klaras upp om alliansen ska kunna erbjuda ett slagkraftigt alternativ till Socialdemokraterna. Att t.ex komma med fyra olika förslag till hur skattesänkningen ska genomföras blir förvirrande för väljarna. Ska en verklig förnyelse i svensk politik komma till stånd är det säkrast att börja från grunden. Vi vet att oenighet mellan oppositionspartierna har varit och är den faktiska förklaringen till att Socialdemokraterna kunnat regera nästan ostörda ända sedan trettiotalet. Endast ett enat regeringsprogram från fyrpartiallians kan åstadkomma en växling vid makten.
Av Stig Gustin 10 maj 2005 11:18 |
Författare:
Stig Gustin
Publicerad: 10 maj 2005 11:18
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Politik & Samhälle, bara, helt, enad, fyrpartiallians, vinner, nästa, val, både, socialistiska, borgerliga, blocken, svårigheter, överleva, nästa, års, val | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå