sourze.se

Kurden Jalal Talabani vald till Iraks president

Den karismatiske kurdiske ledaren Jalal Talabani utses av Iraks parlament till Iraks president. En stor dag i kurdernas historia, en dröm som blev en verklighet.

Förhandlingarna mellan kurdiska och shiitiska ledare för att bilda regering drog ut mycket på tiden. Nu har förhandlingarna avslutats. Med 227 röster av 248 utser Iraks parlament Jalal Talabani till Iraks president. Ghazi
al-Yawar, sunniaraben och shiamuslimen Adil Abd al-Mahdi blir Talabanis vicepresidenter. Nu på torsdag kommer Ibrahim al-Jafari att utses till regeringschef.

Talabani är den första kurd som blir president i Irak. En stor dag i kurdernas historia, en dröm som blev en verklighet. När Whosher Zebari tidigare utnämndes till utrikesminister i Irak hördes starka reaktioner från
arabiska länderna. Man krävde att det i ett arabiskt land måste vara en arab på den posten. Men konstigt nog när Talabani diskuterades som potentiell president hörde man inte starka reaktioner, varken i arabiska länder eller bland irakierna. Alla verkar mer eller mindre överens om att han är rätt person och att han under hela sitt liv kämpat för demokrati i Irak.

Talabani är utbildad jurist, född 1933 i Kelakhan, en liten byn i Kurdistan. I början av femtiotalet blev han medlem i kurdiska demokratiska partiet, några år senare blev han medlem i centralbyrån och ordförande i kurdiska
studentkåren. Han deltog i kurdiska revolutionen 1961 och sedan dess har han varit aktiv oppositionspolitiker som kämpat för att kurderna skulle få sina demokratiska rättigheter. En av Talabanis viktigaste insatser för kurderna är när han tillsammans med Masod Barzani byggde upp Kurdistan. Det totalförstörda landet som de ärvde av Saddam 1991 har nu omvandlats till ett fint land att bo i. De har dessutom skickligt följt en politisk linje som kurderna har tjänat på! De har klarat den oerhörda pressen från grannländerna och det som de får beröm för är att kurderna har varit oskadda vid det senaste USA-ledda anfallet mot Irak.

Talabanis val till president är inte mer än rättvist. En stark ledare med mänskligt ansikte och demokratiska värderingar behövs för att leda Irak. Han har stor organisationsförmåga, lång erfarenheter, diplomatiskt kunnande och respekt för både mänskliga och demokratiska rättigheter. Dessutom är han mån om att Irak inte splittras utan bli enat i form av ett statsförbund som garanterar skydd och trygghet för alla Iraks invånare oavsett religion eller nationalitet. Det som gör den karismatiska ledaren mer omtyckt bland irakier är att han är mycket enkel och rättvis, har väldigt fin människosyn. Både Talabani och hans fru Hero Talabani har stor del i att kvinnors situation har förbättrat avsevärt i Kurdistan jämfört med situationen i muslimiska länder.

Ett mycket svårt arbete återstår. Stora delar av landet är fortfarande oroligt. Men lugn och ro kommer freden sakta men säkert tillbaka i Irak. Vid sidan om våldet har det redan skett enorma demokratiska förändringar i landet. Irak behöver idag stöd från alla länder för att skydda individens säkerhet och rättsäkerhet i det irakiska samhället.


Om författaren

Författare:
Hama Dostan

Om artikeln

Publicerad: 06 apr 2005 16:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: