sourze.se

Är Kuba en ditktatur?

Jag sympatiserar fortfarande med Kuba men det är tyvärr inte någon demokrati.

Den nuvarande regimen på Kuba ledd av Fidel Castro tog makten på ön 1959. Jag kommer ihåg hur man slog tillbaka en invasion av exilkubaner vid Grisbukten 1961. Jag sympatiserade redan då med regimen.

Efter maktövertagandet genomförde Castro ett ekonomiskt system som liknade det som rådde i Östeuropa. Han fick mycket hjälp från Sovjetunionen och efter dess fall råkade landet in i en svår kris. För att komma ur krisen satsade man på turism och cirka två miljoner turister besöker årligen Kuba. Man inbjöd utländska företag att satsa pengar i framförallt turistnäringen. I motsats till Kina ville man inte acceptera privat äganderätt. Endast enmansföretag tolereras. Där gjorde Kuba enligt min mening fel. Om man hade infört ett visst privat ägande hade Kuba liksom Kina kunnat ha haft 10 procents ekonomisk tillväxt. Med demokratin är det inte mycket bevänt. Man har ett slags val men det är inte demokratiskt. Så länge som Castro lever blir det nog ingen ändring på detta.

Detta är inte så särskilt positivt men man måste jämföra med övriga Latinamerika som både har haft diktaturer och en svag ekonomisk tillväxt. Jag har kvar min sympati för Kuba och hoppas på en demokratisk utveckling.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 05 apr 2005 13:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: