sourze.se
Artikelbild

Lex Calle Jonsson

Nu börjar rättegången i Grekland som Calle Jonsson förgäves försökte att undkomma.

Sagan om Calle Jonsson drar sig mot sitt slut. Nu börjar rättegången i Grekland som Calle förgäves försökte att undkomma. Han är åtalad för grov misshandel eller om det nu var försök till dråp - jag minns inte exakt . Man kan tycka att Calle gjort sig själv en björntjänst genom att leka katt och råtta med Greklands rättsväsende, men en sak har hans märkliga agerande åstadkommit, nämligen att han lyckats få riksuppmärksamhet i massmedia. Nu kommer grekerna att se till att rättegången blir rättvis och så noggrann som möjligt. Detta för att de vet att hela den svenska massmedieapparaten står över deras axlar och bevakar saken.

Let’s face it, ingen av oss har en susning om vad som egentligen hände den natten som allas vår Kalles kaviar-Calle påstås ha knivskurit en grek under sin semester på Kos. Vi kan gissa en del. Låt mig våga spekulera lite nu, men jag vill verkligen betona att detta är ren spekulation. Jag kan tänka mig följande av tre scenarion:

1 Calle och hans gäng hamnade i bråk med grekiska ungdomar på grund av att de uppvaktade samma semestrande svenska tjejer. Tjejerna tydde sig till Calles gäng och därmed blev grekerna förbannade.
2 Grekerna fick uppmärksamhet av snygga svenska tjejer och Calles gäng såg rött! Inte ska de krullhåriga jävlarna sätta på våra söta blonda brudar!
3 Calles gäng var högljudda på diskot och grekerna retade sig på dem.

Ärligt talat så tror jag mest på den tredje av dessa teser. Och nu kan ni glömma spekulationerna för att det jag nu skriver är ett faktum. Unga svenskar på semester på de grekiska öarna göra bara tre saker a solar; b super och c knullar. Det är nog supandet som är den mest troliga orsaken till bråket som Calle Jonsson hamnat i. Denna supkultur är inte bara någonting som unga svenskar praktiserar, utan det är dessvärre en av de sämre sidorna av den svenska nationalkaraktären. Nu kommer ni att säga att jag bara generaliserar och ni kan komma att kalla mig för omvänd rasist, men tänk efter. Ni svenskfödda svenskar, eller åtminstone många av er, eller rättare sagt de flesta av er, har tre allvarliga problem när det gäller alkoholkonsumtion.

1 Ni klarar inte av att dricka ett eller två glas vin för att njuta. Ni måste ju förfan dricka upp hela jävla flaskan!
2 Ni saknar ofta självförtroende i nyktert tillstånd och det är alkoholen som tar fram den hos många av er.
3 Ni känner er låsta på hemmaplan. Här måste ni följa reglarna, men så fort ni sätter foten på ett charterflygplan upplever ni en frihetskänsla och ni sätter ni i gång med spriten oavsett tiden på dygnet!

När det gäller Calle Jonsson och andra unga svenska män, sarskilt i 18 års ålder, är supandet på semesterresan ett slags måste, vilket leder till frågan om hur våra ungdomar egentligen uppfostras i folkhemmet? Ska man skylla på föräldrarnas dåliga koll? Det tror jag inte att man kan göra eftersom de inte tycks ha någon koll alls och dessutom super de själva när de är på semester vilket på sätt och viss rättfärdigar deras ungdomars behov av att supa. När då ungdomar super, och särskilt när de yngre som precis blivit myndiga super kan det ofta gå för långt. Somliga kräks och andra blir aggressiva. Detta kan leda till sådana situationer som Calle Jonsson står i just nu. Man är så jävla aspackad att man inte riktigt har koll på sig själv och då gör man saker som man normalt annars aldrig skulle göra. Framför allt kan supandet leda till tragedier. Minns ni för något år sedan hur en 21 årig stupfull svensk semestrande kille hamnade i det ageiska havet under en båtresa mellan Italien och Grekland? Han var så full att han skulle vara häftig och "gå på lina" på fartygets reling, men trillade ned i vattnet. Först nästa morgonen upptäcktes hans frånvaro. Alla trodde han var död, men han blev mirakulöst räddad av samma fartyg som dagen efter på väg tillbaka hittade honom simmande i vattnet bland hajar och Gud vet vad!

Calle Jonssons föräldrar har gått ut i media och talat om för oss hur Calle aldrig skulle göra en sådan sak som han står åtalad för. Det förstår jag att de tycker, men vad vet de om vad Calle och andra killar i hans ålder kan ställa till med när de är asberusade? Hur mycket vet Calles mamma om vad han skulle kunna ställa till när han är full? Hur ofta visar dessa unga svenska män sin överkonsumtion av alkohol för sina anhöriga? Har Calle Jonssons mamma någonsin sett sin son skitfull? Har hon erfarenhet av hans sätt att vara när han fått i sig alldeles för mycket sprit? Har Calle Jonsson kanske tappat kontroll över sina handlingar i ett uppretande ögonblick och underpåverkan av alkohol begått ett brott som han aldrig skulle begå i nyktert tillstånd? Om så är fallet måste grekerna ta hänsyn till uppsåtsfrågan. Men om Calle inte var berusad, vilket jag finner mycket svårt att tro, då minns han exakt vad som hände och då kan man troligen lita mer på vad han säger. Svaret kommer säkert i domen efter vilket sagan om Calle Jonsson äntligen kan få sitt slut. Min gissning är a han blir friad. Grekerna vill inte fängsla en unga semestrande kille - det sänder ut felsignaler till Svenska researrangörer eller b Calle blir fälld och dömd till den tiden han redan avsuttit i häktet. I det läget får han återvända hem. Jag hoppas bara att oavsett vad resultatet än blir att medierna tar sitt ansvar och talar om sanningen för oss så att jag slipper spekulera i min nästa och troligen sista artikel om Calle Jonsson.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 03 apr 2005 17:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: