sourze.se

Rätten till lättja

Lafarques bok "Rätten till lättja" kan bli en av 2000-talets viktigaste böcker.

Många ungdomar under 30 år kommer under 2000-talet inte att få fast anställning. Arbetena flyttar i allt större omfattning till Östeuropa, Kina och Indien.

En tröst för dessa ungdomar skulle Paul Lafarques bok "Rätten till lättja" kunna vara. Lafarque var svärson till Karl Marx och skrev boken för mer än 100 år sedan. Han ansåg att nödvändiga varor och tjänster kunde produceras av en mindre del av befolkningen. Resten kunde tilldelas medborgarlön och göra det som man var mest intresserad av antingen det gällde att dricka öl eller att läsa böcker. För närvarande gäller maximen att om du inte arbetar skall du inte äta. Om man rättar sig efter Lafarques bok behöver man inte ha dåligt samvete för att man inte arbetar. Om Marx bok Kapitalet var en ledstjärna för 1900-talets radikala ungdomar skulle Lafarques bok "Rätten till lättja" kunna vara en tröst för 2000-talets ungdomar och för invandrare utan arbete.

Den senaste nyheten är att kineserna har börjat sälja bilar i Västeuropa något som var osannolikt för några år sedan.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 13 mar 2005 13:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: