sourze.se

Melodifestivalen - Dagboken 11 februari

"Äntligen är det dags!"

11 februari
Äntligen är det dags! Första delfinalen avgörs i morgon kväll. Det har, i vanligt ordning, förekommit en hel del schlagerbråk inför festivalen, men en sak som glädjar mig är att bråket för första gången inte har centrerats kring Bert Karlsson. Årets hackkyckling heter Christer Björkman som fått utstå journalisternas skit. Men skiten tog ett abrupt slut när schlagerveteranen Bobby Ljunggren skrev en debattartikel i Aftonbladet i vilket han kritiserade nöjesjournalisternas påhopp på Björkman. Eftersom Ljunggren sällan går ut i media togs hans kritik på allvar. Det senaste namnet som hamnat i blåsväder är den unge artistansvarige, Edward af Sillén som har anklagats för att ha skrivit en förnedrande artikel om Pernilla Wahlgren och Charlotte Pirelli på gay-internetsajten QX. Det återstår att se hur den historien utvecklas. Vad vore Melodifestivalen utan det traditionella bråket?

Men nu till själva tävlingen. Första delfinalen har ett ganska spännande startfält bestående av bla. Alcazar, Nordman , Pappa Dee mfl. Min personliga favoriten är Shirley Clamp, kanske för att jag redan har hört hennes låt innan den ens skickades in till Melodifestivalen. Shirley är en tjej vars karriär är på väg upp. Med rätt låt kan hon bli en internationell stjärna. Alcazar måste vara en farlig konkurrent. Det verkar som om Andreas Lundstedt har lärt sig en hel del om kommersiell musik. Han fick kämpa för sina framgångar. Hans karriär började i en liten sånggrupp med namnet "Stage Four" tillsammans med Lisa Nilsson, Lizette Paulsson och Peter Jöback på 80 talet och han har, precis som Jöback och Lizette Paulsson, fått smaka på att hamna högt på listan av melodifestivalfloppar i början på 90 talet! Resultatet blev att Lundstedt idag vet skillnaden mellan en bra låt och en dålig låt! En annan som finns med i startfältet heter Linda Bengtzing. Jag träffade henne för tre år sedan och spelade in en låt på prov. Linda har funnits i många skivbolagsdirektörers baktankar under flera år, och nu tycks hon ha fått sin chans. Jag hoppas att det går bra för henne, men en som vi alla känner till är Cecilia Vennersten - hon son sjöng "Det vackraste" för ett antal år sedan. Om hon går vidare hänger enbart på hur pass bra hennes låt är. Sedan har vi Pay TV, som också har varit med i festivalen tidigare. Jag kan inte så mycket om dem, men Nordman är en grupp som, om de vann Melodifestivalens final och framträdde i Kiev, troligen skulle kunna vinna hela den internationella tävlingen eftersom det just nu är inne med etnisk musik i öststaterna och det är öststaternas röster som till stor del kommer att avgöra den stora finalen i år. Trenden började med fjolårets vinnare, Ukraina, med sin Ruslana som förresten ska sjunga sin låt för att starta hela festivalen på lördag. Förresten, det är värt för mig att nämna att Nordman-idén föddes i min gamla studio på Dalagatan i Stockholm. Året var 1988 och Py Bäckman hade just skrivit vinnarlåten "Stad i Ljus" som hade arrangerats av Mats Wester Nordman. De började surra om den här Nordman-idén redan då. Synd att jag inte riktigt lyssnade på dem! Sen har vi en grupp som heter The Wallstones som jag inte har en susning om. Till sist kommer allas vår Pappa Dee. Jag måste säga att jag inte riktigt fattar varför Pappa Dee är så himla folkkär? Vi kanske får svaret på lördag kväll.

MITT TIPS:

Topp tre blir Alcazar, Shirley Clamp och Nordman inte nödvändigtvis i den ordningen.Linda Bengtzing blir den svarta hästan som överraskar.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 11 feb 2005 09:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: