sourze.se

Bibeln enligt pastor Åke Green

Det går en tunn linje mellan yttrandefrihet och rasistisk retorik.
Pastor Åke Green tangerar denna.

M an kan tycka att domstolen gör en höna av en fjäder när det gäller åtalet mot pingstpastor Åke Green. Men det handlar varken om yttrandefrihet eller frihet att tolka Bibeln efter eget huvud. Det handlar om en fördömande så kallad kristen präst som bjöd in media och tidningar fullt medveten om syftet och uppståndelsen det skulle väcka när han höll sin predikan. Och som fördömer och dehumaniserar en grupp människor.

En känd Förintelseforskare jag tror det var Elie Wiesel, men är inte helt säker sade en gång när det gällde problematiken kring nynazisters åberopande av yttrandefriheten att det kanske skulle behövas ett tillägg. Nämligen, du har rätt att säga och tycka vad du vill, det är en av grundpelarna i ett demokratiskt samhälle, med två undantag: om retoriken är av folkmordskaraktär, dvs medvetet ute efter att förnedra eller dehumanisera en grupp människor eller uppmanar till detta. Detta är alltså inte yttrandefrihet utan snarare ett brott mot detsamma.

Åke Green liknade homosexualitet vid en cancersvulst det är gammal beprövad retorik i nya kläder. Nästan exakt samma ordval nyttjades av nazisterna under andra världskriget när de beskrev det judiska folket som löss och en sjukdom på samhällskroppen.
De homosexuella var en grupp som förföljdes och mördades i Nazityskland. Få fångar med den så kallade rosa triangeln överlevde och ingen fick upprättelse eller ekonomisk ersättning efteråt. I stället tystades förföljelsen ner, fortsatte i annan form och nu har homofobin fortsatt att växa. Många människor utsattes för misshandel, förföljelser och mord under bland annat 1980- och 1990-talet. Fortfarande är det helt acceptabelt att diskriminera och skämta om "bögar" och "flator" medan det skulle vara fullständigt otänkbart att skämta om "judar" eller "afrikaner". Prova och byt ut ordet "homosexuella" mot till exempel "svarta" och du har den verkliga innebörden i pastor Åke Greens uttalande i ett nötskal.

Varje människas sexualitet är hennes egen privatsak. Man kan inte fördöma människor på grund av sin sexuella läggning, kön eller kulturella tillhörighet. Kanske borde pastor Åke Green ha läst sin Bibel bättre. För någon mindre fördomsfull person än Jesus går knappast att finna. För mig är religionen och Gud kärlek. Och kärleken är liksom rättvisan blind, men vacker. Det går knappast att enbart fokusera på Åke Green som person, eftersom de fördomar han uttrycker tyvärr är symptomatisk för en stor del av Sveriges befolkning. Information och kunskap behövs. Och större empati och förståelse människor emellan. Det slår mig alltid som egendomligt att "kyrkans män och kvinnor" har så lätt att omtolka och förvränga sin religions budskap för att passa sina egna syften. Det spelar ingen roll om det är till exempel kristendom, eller islam. I morgon, fredag, faller domen i Göta hovrätt som handlar om huruvida Åke Green har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp eller inte. Klart redan nu är att detta är ett ämne som måste debatteras och fram i ljuset. Homofobin växer skrämmande snabbt i Sverige.

Jag vet inte om det finns en himmel och ett helvete. Men om det gör det, är jag övertygad om att pastor Åke Greens retorik och argument härstammar från det senare.


Om författaren

Författare:
Ninna Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 10 feb 2005 13:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: