sourze.se
Artikelbild

Den enes död - den andres bröd

Ett ämne som diskuterats ovanligt lite i media är beslutet om flytten av statliga jobb från Stockholm ut i landet.

Det låter ju väldigt smart. Det behövs nya jobb i glesbygden. Försvaret har skurits ner. Något ljushuvud kom med den briljanta idén: Jag vet, vi tar jobben från dom anställda på statliga verk i Stockholm och ger till dom arbetslösa militärer ute i landet... Dom där i Stockholm klarar sig nog ändå...

Jomenvisst, det kanske inte är så dumt - på papperet. Vore det ett privat företag som flyttar sin verksamhet till Litauen skulle ingen höja ett ögonbryn. Men detta är ett statligt beslut och även om det har skett förr, så kan man undra hur demokratiskt beslutet är egentligen? De regionala politikerna är säkert tacksamma för fler jobb åt "de sina". Hur dom resonerar kring att stockholmare förlorar sina jobb kan man bara spekulera i. Men är det inte så det heter: den enes död är den andres bröd.

I Rapport intervjuades för några dagar sedan kvinnan som tårögt berättar om hur hon ser på situationen. Kan hon flytta? Ska hennes man säga upp sitt jobb i Stockholm för att de ska leva på hennes lön i Arvidsjaur? Barnen byta skola?
- Nej, det går inte, svarar hon, jag kommer inte att kunna flytta med. Och hon är inte ensam om denna grymma sits. Många med henne har nog svårt att få med sig hela familjen till de nya orterna. Och tur för staten är väl det. För om alla anställda flyttade med så bidde det ju inga lediga platser - men det där visste man ju redan.

Det är det här som kallas strategi, inte ärlig strategi kanske, men statlig. Man flyttar runt dessa statliga verk som en döende armé. Man kastar ut halvätna köttben till det hungrande folket. Inom ett tiotal år är väl dessa verk dessutom decimerade, eller effektiviserade som man skulle välja att kalla det.

Många politiker ute i landet verkar anse att det är djupt orättvist att de flesta statliga verk ligger i Stockholm. Är det verkligen så orättvist? Det beror väl på hur man ser på det. Om man går efter demografi kanske svaret inte är så tydligt. Men det här är väl det enda staten kan mäkta med när inte de privata intressena får fäste i glesbygderna. Istället för a-kassa erbjuds du nu ett nytt jobb. På Statens Försäkringskassa.


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 31 jan 2005 23:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: