sourze.se

Zhao Ziyang är död

Zhao Ziyangs betydelse för Kinas ekonomiska utveckling är mycket stor och kan inte nog framhållas.

Den 17 januari 2005 dog förre premiärministern och partiledaren Zhao Ziyang i Peking..Av dödsrunorna att döma betydde Zhao mera för Kinas ekonomiska utveckling än folk i allmänhet anar.

Zhao föddes 1919 i provinsen Henan. Han gick med i kommunistpartiet 1938 och deltog i kriget mot Japan och i inbördeskriget fram till kommunisternas seger 1949.Därefter var han en hög funktionär i Guandongprovinsen i södra Kina. Under kulturrevolutionen 1966 blev han avsatt men kom tillbaka i hög position i början av 1970-talet. Mellan 1976 och 1979 ledde han övergången från kollektivjordbruk till arrendejordbruk i Sichuanprovinsen. Under dessa år ökade spannmålsproduktionen med 25 procent.

Kinas dåvarande ledare Deng Xiaoping såg till att Zhao blev premiärminister 1980. Han kunde nu genomföra samma reformer i hela landet som han genomfört i Sichuan. Han såg också till att det etablerades fria ekonomiska zoner där utländska företag kunde startas. År1986 befann sig Kina i kris och det förekom stora demonstrationer. Partiledaren Hu Yaobang fick skulden för krisen och han avsattes från sin post. Zhao fick däremot förnyat förtroende och upphöjdes till partiledare. Ekonomin var dock fortfarande i kris och när Hu Yaobang hade dött 1989 startade nya omfattande demonstrationer. Den nye partiledaren Zhao fick skulden och blev avsatt och satt i husarest. Fjorton dagar senare inträffade massakern vid den himmelska fridens torg. Enligt min mening borde studenterna ha lämnat torget något som Zhao uppmanade dem att göra.vid sitt sista framträdande som partiledare.

Efterträdarna till Zhao förde samma ekonomiska politik som Zhao men avskaffade demonstrationsrätten. Att Kina har varit så framgångsrikt i ekonomiskt hänseende kan man nog tacka Zhaos djärva politik för.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 28 jan 2005 10:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: