sourze.se

Kärlekens bevisbörda

Varning, kräsmagade göre sig icke besvär!

Grytan stod och puttrade på spisen, bordet var dukat och ljusen tända. Lillan låg fortfarande och sov. Göran kom och ställde sig bakom Maria, där hon stod vid diskbänken, han lade armarna om henne och viskade i hennes öra:

- Vad vacker du är min sköna!
Värmen spred sig genom hennes kropp, hon log och vände sig om i hans famn och kysste honom ömt.
- Nu borde de komma snart, klockan är fem i sex, sa hon.

De hade efter många års kamp visserligen en rätt trevlig sådan, men ändå frustrerande fått sig en liten dotter, lyckan var total.
Melwina, som de döpt sin dotter till, var den vackraste av alla barn som någonsin funnits på denna jord naturligtvis.
De hade varit bestämda när det gällde tiden precis efter förlossningen, angående besök osv. Nu skulle de vara tillsammans, bara de tre, deras nya lilla familj, som var så efterlängtad, Göran, Maria och lilla Melwina.
Den första tiden hade varit underbar och de ångrade inte alls att de sagt ifrån till släkt och vänner, att de fick komma och hälsa på längre fram. De njöt av varje sekund.

Nu hade de dock gått nästan 2 mån och de kände båda att det var dags. De skulle bli kul att träffa alla efter så lång tid och äntligen få låta de se skönheten, se Melwina.
Det var Görans arbetskamrater och tillika närmaste vänner, efter åratal i samma företag, som skulle komma på besök. Anders och Anita, Pelle och Maja och Christina, som var helt nyskild. De tänkte att 6-8 personer skulle bli alldeles lagom för en lite mindre middag.

Samtidigt som klockan slog sex inne i vardagsrummet, så ringde det på dörren.
- Jag öppnar, sa Göran.

Maria gick upp och tittade till Melwina, hon var så vacker där hon låg, så ren och oförstörd, alldeles slät och mjuk. Plötsligt slogs hon av hur otroligt sårbar denna lilla undebara varelse var. Ångesten slet tag i henne, men den blev avbruten av att Göran ropade nerifrån hallen:
-Var har vi vaserna egentligen, Maria?
Hon log för sig själv, typiskt Göran, de hade levt ihop i 10 år nu och fortfarande visste han inte att vaserna alltid stått längst upp i hörnskåpet i matrummet.
Maria gick ner och hälsade gästerna välkomna och bjöd de till bords. Hon tog fram en vas ur skåpet och gick in i köket för att sätta de underbara blommorna de fått av Christina i vatten.
Det doftade underbart av grytan i köket, hon började bli väldigt hungrig vid det här laget. Hon hade stått och lagat mat i flera timmar och hon hade blivit betydligt matfriskre nu sen hon börjat amma Melwina. Riset hade precis kokat klart och salladen stod redan framdukad på bordet. Göraa hällde upp vinet precis när hon kom in med maten till bordet.

- Sååå roligt att se er alla igen, att ni kunde komma ikväll!
- Ja, sa Anders, men ni har minsann hållit oss på halster länge. Vi var nästan oroliga att ni glömt bort oss i all glädjeyra, sa han och skrattade till.
- Aldrig att vi glömmer er, sa Göran och utbringade en skål.
- Skål för vår älskade Melwina och för att ni finns här och nu och glädjs med oss, mina vänner!
Han läppjade försiktigt på vinet, det var mustigt men ändå lite torrt. Det skulle bli perfekt till grytan.

Maria fortsatte:
- Ja, Göran och jag ville göra nåt speciellt nu med er, nu när ni fått vänta så länge på att få se vår lilla ängel. Så därför har vi nu samlat er alla och tänkte att vi skulle äta en underbar middag och verkligen låta er dela vår kärlek och glädje med oss...

Pelle tittade på Maja och hon mötte hans blick, han såg i hennes ögon att hon tänkte likadant;
de betedde sig verkligen märkligt, Göran och Maria, nästan predikande.. hade de gått och blivit religiösa? Nåja, magen skrek och det doftade otroligt härligt om maten, så de högg in.

Det var en ordentlig sats som Maria kokat ihop, men den var också välsignad. Tystnaden blev total när de alla började äta, det enda som kunde höras var ett; mmm här och där och ett smackande utan dess like.
- Ååå, vilken gryta!utbrast Maja., jag har aldrig smakat något liknande.Vilken smaksensation! - Otroligt, sen tog hon en tugga till innan hon fortsatte:
- Maria, jag bara måste få receptet!

Flera röster hördes nu runt bordet och alla sade de likadant, otroligt gott, verkligen.
- Det känns verkligen att du lagt ner hela din själ i den här grytan Maria, sa Anders.
Maria och Göran tittade på varandra och log i samförstånd.

Plötsligt hördes ett skrik uppifrån.
- Åh Melwina är vaken, sa Göran, jag hämtar henne.
De flesta hade tomt på sina tallrikar och satt mätta och glada runt bordet.
Göran kom ner med det lilla knyttet i famnen, hon såg så liten ut när han bar henne. Fast det var hon ju också.
Alla satt alldeles tysta, nästan som i kyrkan, de bara såg på henne, hon satt tillbakalutad i Görans knä och tittade sig lite nyvaket omkring i rummet. Plötsligt sprack hela hennes ansikte upp i ett leende, ett leende som hade kunnat smälta is om så vore.
- Gud, så vacker hon är, utbrast Christina, å vad hon är lik dig Maria, hon har dina ögon..

- Ja, sa Maria, jag ser mig själv i henne. Men snart så kommer också ni att känna att Ni alla här vid bordet är en del av både henne, mig och Göran.
- Vi sa ju tidigare att vi ville göra något speciellt och verkligen låta er få ta del av vår lycka.
- Den hemliga ingrediensen i grytan som ni alla åt och njöt av, var min moderkaka.
Min och Melwinas moderkaka, som Göran själv varit med och dragit ur mig efter att Melwina fötts. Så vi är en del av den alla vi tre, och nu är Ni också en del. Det känns så underbart!
- Någon som vill ha kaffe?


Lite kuriosa:
Moderkakan kallas även för livets träd då den med sina förgrenade blodkärl påminner om ett träd.
Det finns de som anser att moderkakan är välsmakande och därför äter upp den efter födseln. Det gör förövrigt alla? däggdjur förutom just då människan.
Här följer ett recept på stuvning på moderkaka:
Ingredienser:
· En 3/4 moderkaka
· 1 potatis
· 4 msk färsk persilja
· 2 morötter
· 3 selleri
· 1 zucchini
· 1 tomat
· 1 lök
Hacka ingredienserna i små bitar. Rulla moderkakan i en blandning av en matsked mjöl, en tesked salt, en halv tesked paprikapulver, ett kryddmått kryddnejlika, ett kryddmått peppar och 6-8 korianderfrön. Sautera moderkakan i 2 matskedar olja, häll i grönsakerna och ca en liter vatten. Koka upp och låt sedan puttra i en timme.

Smaklig måltid!


Om författaren

Författare:
Åsa Welin

Om artikeln

Publicerad: 24 jan 2005 21:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: