sourze.se

Det är media som stinker!

Dags att tänka efter före på både det ena och andra man säger eller skriver och rapporterar om.

Jag tycker att det får vara nog. Man kan ha respekt och faktiskt visa den. Jag tycker att man kan prata och rapportera annorlunda än vad man gjort i flodvågens efterdyningar.

Man kan visa hänsyn till de drabbade och deras familjer, anhöriga och vänner och alla de inblandade, framförallt de som som är barn och ungdomar! Även med oss alla andra, vi som blir berörda, men inte känner någon avliden eller skadad i alla fall vad vi vet ...ännu. Vi som känner med alla som var där, både bofasta och turister.

Man kan visa medmänsklighet genom att till exempel säga avlidna, saknade och skadade - inte "att man mår illa av lukten av de döda stinkande, ruttnande kropparna" mm.

Även om man förstår att det luktar på stränderna och bland bråten. Det gör tex även tång på stränder. Man ser bilderna på kroppar, otäckta, i plastpåsar. Man ser förödelsen den mänskliga och den materiella. Det bränner på näthinnan
det skär i hjärtat. Det gör ont i hjärnan och i själen.
Man känner med alla inblandade men det förvärras med sättet att rapportera för det är fel, det fattas något. Är det empati, medkänsla? Är det att det ska vara sakligt men oftast byggs upp så sensationellt?

Man måste inte sensationslystet eller superrealistiskt skriva/berätta att "det stinker av ruttnande kroppar" några dagar efter katastrofen. Hur känns det för barnen vars föräldrar troligen, kanske eller kanske inte finns där!Kanske kommer de att hittas eller man kanske aldrig får någon klarhet i vart de tog vägen. Eller för föräldern, mormor, morfar, farmor, farfar eller någon annan vars syskon, kusin eller vars barn eller barnbarn är bekräftat saknade eller kanske med på listan av inte "kvalitetssäkrat saknad".

Vad känner man som överlevare?

Det är dags att tänka efter före. Det finns alltid tid att tänka efter före man säger eller skriver något. Vi kan inte bara klanka på vad som inte görs tillräckligt snabbt. Vi är oftast allt för snabba med att döma, men faktum är att media stinker och farhågorna om förnedrings-tv och otäcka saker i reality-tv har slagits med hästlängder inte av de drabbade eller inblandade i Tsunamins flodvåg de är värda all respekt utan av medias osmidiga och helt fruktansvärda sätt att uttrycka sig på!

Jag tycker de ska be om ursäkt! Jag tycker de ska börja om och visa mer respekt!


Om författaren

Författare:
Florence Hofvander

Om artikeln

Publicerad: 16 jan 2005 22:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: