sourze.se

Pengar är tid

Det gamla välkända uttrycket "Tid är pengar" kan tyckas lite slitet, men om man vänder på det till "Pengar är tid" så är det plötsligt väldigt aktuellt.

Jag vet att många med mig känner att det i dagens samhälle med ett högt uppskruvat tempo saknas tid. Tid före eftertanke, tid för varandra, tid för att leva.

Vad är det då som gör att vi hamnat i denna situation? Mycket kan förklaras med att vi av någon underlig anledning i många sammanhang prioriterar pengar framför tid. I dagens Sverige har de flesta det väl ställt rent materiellt. Ändå verkar det finnas något inneboende behov av att ständigt förbättra sin materiella standard. Detta anses vara ett tecken på framgång. Det man förundras över är att man numera inte köper nya prylar för att de verkligen behövs, utan snarare för att de är snäppet bättre än de man redan har. Man köper en ny skjorta som följer det nya modet, fast den gamla är ok och en ny mobiltelefon med kamera fastän den gamla fungerar utmärkt.

Det man i realiteten betalar med är faktiskt sin tid, snarare än pengar, eftersom det krävs en viss tid på jobbet för att tjäna ihop pengar till den nya prylen. Ju högre lön, desto mindre tid förstås. Det innebär egentligen att de som tjänar bra kan köpa tid för pengar. Man förundras över att fler inte väljer att göra det, t.ex. genom att gå ner till 30 timmars arbetsvecka. Det finns dock andra sätt att köpa tid för pengar. Ett sätt är att skaffa hemhjälp och ett annat är att köpa en bostadsrätt eller villa så att du får nära till jobbet.

En viktig anledning till att pengar prioriteras framför tid är att pengar är lättare att mäta. Det betyder att om jag säger att jag köpt en ny mobil för 1500 kr så vet alla vad jag menar. Tiden däremot har man inte samma koll på. Det är ingen som säger "den här veckan har jag ägnat precis 10 timmar och 17 minuter åt att leka med mina barn".

Det jag vill uppmana dig till i framtiden är att tänka till när du ska köpa något "är detta verkligen värt den tid som det motsvarar?". Då tror jag att man skulle få en bättre balans mellan tid och pengar och förhoppningsvis ett lyckligare liv!


Om författaren

Författare:
Tomas Torstensson

Om artikeln

Publicerad: 10 jan 2005 07:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: