sourze.se

ABBA - återförena er för flodvågsoffren!

Jag uppmanar Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Annifrid Lyngstad och Agnetha Fälthskog att återförena sig i supergruppen ABBA för en kväll, för att följa Bob Geldofs exempel och hålla en världskonsert till förmån av de drabbade i Sydostasien.

För tjugo år sedan när musikern Bob Geldof såg de hemska bilderna i TV om svälten i Etiopien och märkte att politikerna inte gjorde tillräckligt fick han nog och på egen hand samlade världens musikerelit att ställa upp. Resultatet blev "Live Aid" som samlade miljontals dollar till de svältande och döende i Afrika. I dag har vi en liknande situation i Asien där kaos råder efter naturkatastrofen i bl.a. en ort i Thailand dit många av oss svenskar tycker om att åka på semester. Den lokala befolkningen står inför en kris av sådan magnitud att ingen vet hur allting ska normaliseras igen. Därför uppmanar jag nu Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Annifrid Lyngstad och Agnetha Fälthskog att återförena sig i supergruppen ABBA för en kväll, för att följa Bob Geldofs exempel och hålla en världskonsert till förmån av de drabbade.

ABBA var mycket större ute i världen än vad någon vanlig svensk någonsin i sina vildaste drömmar kan begripa, och särskilt i de länderna där naturkatastrofen nyss inträffat. Jag tror inte att det är någon överdrift att påstå att i exempelvis Indien ABBA är mer kända än självaste The Beatles! Till skillnad från The Beatles lever alla fyra medlemmar i ABBA. Tre av dem är fortfarande aktiva i musikbranschen. Björn och Benny har framgångar på löpande band och Agnetha Fälthskog har nyss givit ut en soloplatta. Man kan knappast påstå att ABBA medlemmarna är "pensionerade" och inte längre klarar av att framföra musik! Det finns dock en rädsla hos supergrupper från de gångna decennierna, nämligen att många av dem fruktar att de inte skulle kunna sjunga och framföra sin musik på samma sätt i dag på grund av ålder m.m., men det där är bara skitsnack. I dag har dessa artister tillgång till en oändlig elektronik som kan återskapa de "gamla" utan minsta problem.

Jag känner inte Björn Ulvaeus, men jag har träffat Benny Andersson ett flertal gånger genom åren. Det är en oerhörd ödmjuk och trevlig person som ger intrycket av att vara en omsorgsfull man som vill alla väl. Jag har väldigt svårt att tänka mig att en person som Benny Andersson, i dessa svåra tider, och särskilt med tanke på storleken av katastrofen, inte skulle kunna tänka sig ställa upp och göra någonting i förmån för de drabbade. Särskilt i länderna där så många människor har köpt hans skivor!

Alla ABBAs gamla gäng finns kvar och är aktiva i branschen. Gitarristerna Janne Schaffer och Mats Ronander har säkert inte glömt ackorden till "The Winner Takes it all" och arrangören Rutger Gunnarsson som skrev stråkarrangemanget till "Dancing Queen" har säkert sina noter kvar! Mannen bakom ABBA soundet, teknikergurun Mikael B.Tretow sitter någonstans i en studio och kan dagens inspelningsteknik medan trummisen Per Lindvall spelar precis lika bra trummor i dag som på 80 talet! Görel Hanser, är i dag en av landets mest lysande artistmanagers som på stående fot ju skulle kunna organisera en sådan konsert. Den enda som saknas i det gamla ABBA gänget är förstås Stikkan Anderson, och om han levde i dag är jag ganska säker på att han skulle tycka att det här var en bra idé.

ABBAs musik har genomgått en återuppståndelse på senare år i och med musikalen "Mamma Mia" och att den nya ABBA-vågen har varit lika stor ut i världen som vågen som tog livet av så många människor i Asien. Om ABBA höll en konsert i Globen eller i Londons Wembley Stadium skulle folk, särskilt engelsmän, säkert betala mellan 1000 och 2000 kr per biljett. Pengarna som skulle genereras genom en sådan konsert skulle handla om ett astronomiskt belopp. Lägg också till intäkterna från en särskilt live CD album från samma konsert såväl som pengarna från alla TV sändningar runt om i världen. Våra folkkära ABBA medlemmar skulle ju kunna utföra en väldigt stor insats i dagens kaotiska situation i de drabbade länderna.

ABBAs skivor har sålts i miljontals exemplar i Indien, Thailand, Indonesien och de andra drabbade områden. I dag verkar det som om allting som "Midasparet" Björn och Benny rör omvandlas till Guld - varför kan inte en del av den "gulden" gå tillbaka till de miljontals människor som stötte ABBA under 70 och 80 talen?

När Bob Geldof kontaktade alla världsartisterna inför Live Aid skickade han ut ett fax till samtliga. Den löd "leave your egos behind and Let’s just do it!". Nu säger jag till ABBA som inte lider av artistego - JUST DO IT PLEASE!

Håller du med Billy Butt? Maila abba2005sourze.se i så fall så ska vi verka för att de före detta medlemmarna i ABBA får ta del av mailen./Sourzeredaktionen


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 30 dec 2004 11:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: