sourze.se
Artikelbild

Nyhetsåret som gått

Årets sju små dvärgar...

Som brukligt ska nyhetsåret sammanfattas när det lider mot sitt slut. Med hjälp av sagovärlden och snövits sju vänner har jag valt ut ett antal nyheter som fått stor uppmärksamhet i media under 2004.

Årets Toker representeras av mannen som sa ”Prova min cheesecake – den är specialkryddad”. 27-åringen som tycktes ha goda avsikter genom att bjuda sina arbetskamrater på tårta sista dagen på jobbet hade av någon anledning blandat knark i bakverket. Föga anade han att den ”goda” gesten skulle sluta med avsvimmade kollegor kravlande på golvet.

Årets butter är alla vänsterpartister som fått se sitt partis opinionssiffror falla kraftigt nedåt efter den senare tidens avslöjanden. När Janne Josefsson började gräva i partiets och Lars Ohlys förflutna blev detta början till en riktig soppa. Gudrun Schyman som varit partiets mest framgångsrike ledare hoppade av och det uppblossade interna motsättningar mellan olika falanger i partiet.

Årets blyger är den medieskygga Zlatan som vänder ryggen till när media inte väljer att glorifiera honom utan i stället kommer med jobbiga frågor. Till Expressen säger han ”Journalisterna bör skriva om fotboll och förmedla rätt bild av mig till fansen. Jag får också fundera på om jag ska snacka med svensk media eller inte, annars får jag starta ett eget tv-bolag och snacka där”. Har han möjligen inspirerats av Berlusconi under sin karriär i Juventus?

Nästa kategori är Årets Trötter. Kriminalvården har i år varit sömnigare än på länge. De har åtskilliga gånger fått vakna till tidningsrubriker som ”Korruption inom kriminalvården” eller ”Flera grova brottslingar på fri fot i år”. Det blir spännande att se om de nästa år lyckas mura igen hålen i fängelsemurarna som verkar vara gjorda av schweizer ost.

Media får stå som Årets Prosit. Den lilla byn Knutby visade sig ha allt som media uppskattar. En uppsjö av artiklar snöt man ur sig. Det som från början beskrevs som ett brutalt mord blev senare en slags parodi. Byn förvandlades till en turistattraktion och rubrikerna antog en mera dokusåpalik karaktär.

Därefter är det dags för Årets Kloker att göra entré. Efter åratal av bråk, osämja och uteblivna valsegrar kom det plötsligt som en blixt från klar himmel. JA, vi samarbetar sade de fyra borgerliga partiledarna, så kanske förtroendet ökar och vi kan få några extra röster. Tillsammans möttes partiledarna hemma hos Maud Olofsson iklädda fritidskläder för att utstråla största möjliga mysfaktor.

Årets glader är de hockeysupportrar runt om i landet som nu får se NHL stjärnor skrinna runt i arenorna.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 26 dec 2004 10:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: