sourze.se

Ovetenskaplig analys av sambolivet

Att vara sambo eller att icke vara sambo - det är fråga

Nu har det väl i princip gått ett halvår sedan jag tog steget och blev sambo, - igen. Ja, jag har varit sammanboende förr, om än på den tiden då det inte spelade så stor roll vem man delade lya med. Huvudsaken var att det fanns någon där som lyssnade ibland och som värmde upp sängen på vintern. Efter den glada och bekymmerslösa ungdomsperioden bodde jag själv skrämmande länge. Jag flyttade från det ena compact-living-boendet till det andra. Man är ju van att ta hand om sig själv. Man spikar upp tavlor, borrar hål för hyllor, skriver kontrakt, hyr en skåpbil, bär kartonger, målar om och tömmer vinden. Helt själv. Sängen är alltid kall, bortsett från tillfälliga sängvärmare som kliver in i livet när man minst anar det, för att sedan svepas bort med vinden lika snabbt. Det är då det är som svårast. Man får en smak av ett annat liv och så plötsligt rycks det undan igen. Man ser det gröna gräset, men man får aldrig lägga sig i det och njuta av det.

Nu får jag det. Nu får jag ligga där och gnida mig i det grönare gräset hela tiden. Faktiskt så mycket att jag får gräsfläckar ibland, eller märkligt ogräs som attackerar mig. Och när jag kikar ut genom fönstret är det faktiskt inte så trist där borta på andra sidan heller. Missförstå mig inte- jag klagar absolut inte på sambolivet! Däremot vill jag uppmuntra alla som idag inte lever i ett delat boende att njuta ordentligt av den frihet det innebär. För du kommer att sakna det senare. Låt mig göra en kort lista:

Fördelar med sambolivet: varm säng, pojkvän som tänder ljus/sätter på fin musik/lagar god mat/tilldelar lagom portioner av mys i soffan, delat ansvar för allt, egen hantverkare/datafixare/bärare, aldrig ofrivillig ensamhet, känslan av att man gör någonting även om man bara är hemma tillsammans

Nackdelar med sambolivet: kläder överallt, skum "killukt" i badrummet, ständigt närvarande ljud av tredje världskriget från dataspelen, en j-vla massa sladdar i hela huset till tekniska prylar som du inte hade en aning om att du behövde, disk/prylar/papper/nycklar/kvitton som ligger på de mest obegripliga platser och som aldrig någonsin skulle försvinna därifrån om du inte flyttar på dem själv, någon har ätit upp den där lilla godbiten som låg i kylen och som du sparade till ett tillfälle då du var extra sugen- alltså just då när den inte längre ligger där, när du lagt dig i soffan med en stor kopp te och slår på en härlig, amerikansk mysserie på TV:n och förbereder dig för en kväll av totalt lugn kommer någon och slår om till "Efterlyst" på högsta volym och tar din myshörna i soffan, när du äntligen får tid att läsa lite i den där boken som du verkligen längtat efter och kryper ner under ditt fluffiga duntäcke kommer någon och slår på sovrums-TV:n och ber dig släcka lampan. Och så vidare…! Det är en ständig kamp om att få sin vilja igenom!

Som ni säkert noterat är nackdelslistan ganska mycket längre. Förbered dig på allt det här när du planerar din sammanflytt nästa gång! Men observera också hur mycket mer varje fördel betyder. Visst kan man ta ett par smutsiga kallingar på golvet om man får en varm famn att kramas med innan man somnar? Visst kan man dela med sig av TV:n ibland bara för att få slippa att istället ha den som enda sällskap? Tänk på att uppskatta fördelarna om du är sambo idag! Slutsatsen är alltså att det finns fördelar och nackdelar med allt och det måste man komma ihåg. Men för min del väger helt klart fördelarna över i denna fråga. Jag älskar mitt samboliv! Men jag betalar också dyrt för det i antalet herrstrumpor som jag instinktivt och nästan omärkligt förflyttar från matsalen in till den numera ständigt överfulla tvättkorgen.


Om författaren

Författare:
Maria Lindblad

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2004 18:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: