sourze.se
Artikelbild

På Råsunda med batonger mot publiken

Det är vad som kallas fotboll, den mest populära sporten i världen. Det är vad som kallas läktarvåld, den mest fruktade problematiken inom fotbollen, men nu är våldet direkt riktat mot publiken...

Det är sista lördagen på en lång fotbollssäsong. Gråa moln och duggskurar har följt oss enda nerifrån Göteborg vid den tidiga avgången till vår trevliga pubpaus i Gamla Stan. Ett par hundra Göteborgare som under festliga men ordnade former dricker bärs och käkar god mat under ledning och betjäning av den trevliga resutrangpersonalen i centrala Stockholm.

Tidigare denna höst har svensk fotboll bevittnat olika läktarskandaler där kvällspressen furiöst rapporterat om hur galna fotbollsfans spårat ur och gått till anfall mot polis och ordningsvakter, dels på Råsunda och dels på Idrottsparken i Norrköping. Nu skulle vi Blåvita fans slussas mot arenan av den i mitt tycke oerhört trevliga och gästvänliga Stockholmspolisen.
- Synd bara att matchen inte går mitt i sommarn för Stockholm är en sån skön sommarstad, säger Stefan med ett stort leende. Han har en öl i handen och njuter av fotbollsresan med Änglarnas Supporterklubb.
Stämningen är på topp och minst sagt glädjesam då cupfinalen trots väderförhållandena är ett kul avslut på årets Blåvita säsong.

Väl på Råsunda möts man i vanlig ordning av tillresta Göteborgska matchvärdar som genomför grundliga visitationer på oss åskådare, ett nödvändigt ont i dagens elitfotboll. Väl inne på Råsundas läktare får jag och ungefär tiotusen andra se en på planen hetsk men spännande första halvlek.

I andra halvlek blir IFK Göteborgspelaren Kalle Svensson utvisad av domaren under väldigt tveksamma former varpå ett par tre åskådare på våran läktarsektion bli lite stökiga längst ner på läktaren, för övrigt samma "Norra Stå" som AIK-anhängarna har som hemmaläktare under varje Allsvensk match.
Innan det halvdussin supporterpoliser som finns på plats hinner ner för att lugna dessa arga supportrar så stormar plötsligt ett 30-tal ordningsvakter med gula jackor in på läktarna. Dessa vakter börjar nu systematiskt röra sig uppåt bland IFK-fansen. Man slår och viftar med batongerna åt alla håll och direkt uppstår blodvite när en supporter i 30-årsåldern får ett batongslag mot huvudet.
Men det är tydligen inte nog för dessa vakter som ser till att slå på honom ytterligare när han väl ligger på marken.

Ett flertal unga tjejer och ett par tonårskillar får även smaka på den stockholmska ordningsbatongen innan situationen urartar ytterligare. Nu har de flesta börjat fly från den nedra delen av läktaren i ren rädsla för sina liv, men ett dussintal äldre supportrar försöker stoppa våldsutvecklingen genom att få polisen att gå imellan de utspårade ordningsvakterna och publiken.
- Ni kan inte göra såhär, är ni helt från vettet skriker en hårthårig man i 60-årsåldern.
- Häll käften jävla Göteborgare, är svaret från en av de uppstormande vakterna.

Ordningsvakternas gula jackor och silvriga vaktbrickor glänser i det mörka regnet och det är skrämmande att se vilka vilda ögon och blodtörstiga blickar som ser ut över de retirerande fansen. Jag störtar fram till en supporterpolis i hopp om att han kan tillkalla fler kollegor för att sätta stopp för denna vansinnesattack men sekunden senare trängs han ur vägen av vakterna.
- Ur vägen göteborgssnut, hörs en dov röst bland de viftande batongerna.

En tjej får en serie slag mot huvudet och revbenen. Sekunden senare kollappsar hon med hjärtstillestånd. Under kaotiska former lyckas en ordningsvakt med sjuksköterskeutbildning rädda hennes liv medan sjukvårdspersonalen skyndar till. Polisen står med armarna i kors.

Nu har ordningsvakterna börjar spruta kolsyregas från brandsläckare mot folk i intervaller med sina batongutfall. Förvirringen är stor då utgångarna snabbt igenproppats av folk och vakterna i hög fart kommer högre och högre upp på läktarna. Denna kväll är väldigt få av IFK Göteborgs "problemsupportrar" på plats så den motreaktion mot vakterna som man innerst inne förväntar sig uteblir. En situation där vaktproblematiken på våra läktare blir väldigt synliggjord i samband med att tvpubliken i direktsändning kan se det brutala överfallet mot oss på Norra Stå.

- Jag må hata AIK, men nu börjar man ju förstå varför det jämt är problem och bråk här när man har helt vilda och batongglada vakter som dessa, fräser en yngre supporter genom kolsyregasemolnet mellan oss.
Det var den roliga cupfinaldagen då inte bara tusentals unga människor återigen skrämdes bort från de svenska fotbollsarenorna. Det var dagen då vakter i Svenska Fotbollsförbundets regi skadade fotbollen mer än vad några huliganer kunnat göra.


Om författaren

Författare:
Markus Hankins

Om artikeln

Publicerad: 12 nov 2004 11:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: