sourze.se
Artikelbild

Könsroller medfödda eller förväntade

Könsroller - medfödda eller förväntade - Bögarna ger svaret!

Detta är ett utdrag ur min kommande bok "Farväl till
feminismen" som just nu läses av två förlag. Min kritik mot feminismen är oerhört massiv och komplex, det går inte att säga allt i små artiklar. Annars hade jag skrivit mycket fler artiklar och fått mycket mer förståelse även från feministhåll. Vi får väl se om boken kommer ut eller ej. Men här är i alla fall ut utdrag som därför inte är uttömmande och svarar på alla frågor den ställer. Men svaren
finns i andra delar av boken.

Jag hoppas, att detta får feminister att komma på andra tankar, även om jag tror det är att hoppas på för mycket varför beskriver jag i en annan del av boken, som ni därför inte kan läsa just nu.

Könsroller - medfödda eller förväntade - bögarna ger
svaret!

Jag känner många bögar och flator och egentligen är hela den homosexuella världen överens om en sak: Dom har själva inte valt att bli homosexuella. Även om dom älskar att vara homosexuella och att dom är glada att dom är det så vet dom ändå att dom inte valde att bli det. Dom bara blev det. Föddes till det.

En annan sak dom är överens om är att homosexualitet
inte är något man kan "botas ifrån"

Många homosexuella har växt upp i strikt heterosexuella familjer, i heteronormativa samhällen, i kärnfamiljer, i kristna familjer. Dom har haft förväntningar på sig att bli macho eller åtminstånde manliga, att dom skall ägna sig åt idrott, bollsporter och laga bilar och göra lumpen, istället har dom tvärtemot alla förväntningar mest varit intresserade av kläder heminredning schlagermusik och människor.

Straightacting och fjollor
Innan jag går vidare vill jag berätta, det finns många
typer av bögar och homosexuella men bögarna kan enkelt
utryckt delas upp i två kategorier. Straightacting och
fjollor.

Straightacting är manliga bögar som tänder på män, dom gör traditionellt manliga saker, spelar fotboll, dricker öl och kör motorcykel. Dom "uppträder" så som heterosexuella män uppträder läderbögar är en extremform av dessa manliga bögar som därför blir mer machobögar. Dom har en manlig könsroll.

Sen har vi fjollorna, detta är bögar som tänder på killar men som uppträder mycket traditionellt kvinnligt, dom kan sitta i timmar och diskutera den knyplade kanten på gardiner. Dom har ett kvinnligt beteendemönster rör sig kvinnligt, pratar fjolligt skrattar fjolligt det karakteristiska bög-skrattet. Som skiljer sig från läderbögarnas mullrande Motorcykelskratt. Fjolla är ett vedertaget begrep inom HBTHomo-Bi-Trans-rörelsen Det är ett ord dom flesta av dessa bär med stolthet, det finns t-shirts att köpa med ordet "fjolla" på bröstet.

Bland flatorna motsvaras dessa två huvudgrupper av
"femme" respektivet "butch" En femme är en kvinnlig lesbisk kvinna, hon framhäver sina kvinnliga former och har ett kvinnligt beteende hon klär sig traditionellt kvinnligt sminkar sig, har långt vackert hår dricker gärna drinkar eller vin i glas. Badar gärna fotbad, ser söt och vacker ut och har ett mjukt kvinnligt sätt. Dom har en kvinnlig
könsroll.

En Butch är en manlig lesbisk kvinna som gärna klär sig i militärbyxor, rakar huvudet eller åtminstånnde klipper det kort, tatuerar sig, dricker gärna öl direkt ur flaskan, rapar och snusar, döljer sin kvinnliga kropp i säckiga kläder. Sminkar sig aldrig och skulle dom sminka sig så är det svart kajal som gäller, inte rosa läppstift och ljusblå ögonskugga, möjligen svart läppstift. Extremerna av dessa är
truckflatorna som är som ni hör på ordet som en lasttruck som dundrar fram på krogen. butcharna liknar den manliga könsrollen allra mest.

Men låt mig begränsa mig till bögarna för det är deras
historier jag känner bäst, det är deras historier jag hört flest gånger. Många av dessa fjollor och många av dom andra bögarna också kommer från heterosexuella hem i små städer som ofta präglas av frikyrklighet och tydliga traditionella könsroller. Dessa homosexuella upptäcker någon gång under uppväxten att dom "inte är som andra" inte är vad som "förväntas" av dom. Att dom är avvikande. Det mynnar ofta ut i ett helvete med konflikter med familjen, skam, självmordsförsök, mobbing i skolan, ilska, smärta, skuld etcetera.

Historierna är många. Till slut flyttar dom till en storstad och går med i RFSL går på bögklubb och träffar andra likasinnade med liknande historier bakom sig. Denna befrielse att träffa andra som har upplevt extakt samma sägs vara en underbar upplevelse. Att komma ur garderoben och med stolthet visa sin sexualitet brukar vara "som att äntligen bli sig själv" "som att komma hem" "paradiset efter helvetet", att äntligen få vara och uppträda efter den man är och slippa leva upp till alla hopplösa "förväntningar."

Väldigt många homosexuella delar denna historia. En mycket plågsam ungdomstid med mobbning och konflikt med föräldrarna.

Detta är dom flesta homosexuella överens om.

Med all respekt för Carola Häggqvist och alla andra som tror att homosexualitet kan botas genom lite förbön, visst! med Guds hjälp kan man gå på vattnet också och det kan regna manna från himmelen. Men eftersom ingen går på vattnet längre och manna inte har regnat från himlen på tusentals år så får vi förmoda att Gud har tagit ledigt även från homosex-botandet.

Nej det går nog inte att bota homosexualitet lika lite som det går att bota heterosexualitet. Och det är ju en sak som en och annan homosexuell bör ta till sig! En del homosexuella har den för många irriterande ovanan att tycka att alla vi skall bli som dom. Vissa människor är faktiskt heterosexuella och känner inte dragning till sitt eget kön mer än den homosexuella gör till det motsatta könet. Detta är en tankegång som dom flesta borde fundera över. Så skulle vi slippa många konflikter från båda läger.

Jag anser inte att homosexualitet inte kan "botas" det är helt enkelt en sexuell läggning bland andra. Dom homosexuella är stenhårt övertygade av egen erfarenhet att det inte går att "botas" Feminister brukar vara mycket noga med att förklara att homosexualitet inte kan "botas"
Sen har vi ju dom lesbiska feministerna. Lesbisk front, lesbisk aktion, dom ortodoxa separatiskt lesbiska feministerna.

Dom skulle nog ta gift på att homosexualitet inte kan
"botas"
Eftersom nu inte homosexualitet är något som kan botas. Hur är det då med det "fjolliga" beteendet som alla fjoll-homosexuella har? Kan det botas? Deras traditionella kvinnliga beteendemönster deras intresse för heminredning, kläder, frisöryrket, designyrket spetsar och volanger i rosa. Detta att slippa leva upp till förväntningarna att vara macho.

Är detta något som kan botas? Vad tror ni? Vad tror
jag vad tror bögarna? Ja först och främst kan vi ju konstatera att ingen förälder skola eller dagis har f ö r v ä n t a t sig detta beteende.

Men vad är detta jo ett kvinnliga beteendemönster. Just det! Det är en kvinlig könsroll! En traditionell kvinnlig könsroll! En könsroll som på grund av någon mysko skum anledning tittade fram utan att någon förväntade sig den.
Hälften av alla bögar har en kvinnlig könsroll och kallar sig fjollor. Den andra hälften har en manlig könsroll och kallar sig Straight-acting.


Könsroller är alltså något vi föds med, och det är inget vi kan botas från lika lite som vi kan bota homosexualitet. Troligen grundläggs både sexualitet och könsroll i livmodern någonstans efter dom sex första veckorna och ganska nära inpå varandra, när vår hjärna är tillräckligt stor för att låta sig programmeras men ändå inte fullkomligt färdig för att inte låta sig påverkas.

Det är därför så många bögar blir fjollor men inte alla, för det grundläggs nära varandra i livmodern kanske med en veckas mellanrum; och inte av förväntningar från föräldrarna.

Feminister säger att könsroller skapas för att föräldrarna förväntar sig att man skall uppträda på ett speciellt sätt.

Jag kan försäkra er att i dom familjer som inte accepterar homosexualitet hos sina barn men ändå "drabbades av skammen", inte i några av dessa familjer "förväntade" sig mamman och pappan att deras son skulle uppträda feminint och fjolligt. Ändå gjorde han det. Med skam som följd.

Föräldrarna förväntade sig troligen att deras son skulle uppträda macho eller åtminstånne manligt. Han skulle intressera sig för bilar och fotboll. Tusentals bögar kan bekräfta detta. Små städer som präglas av frikyrklighet och hetronormativitet. I familjer där homosexualitet är ett stort trauma för föräldrarna så finns det ju inte ett uns "förväntning" på en kvinnlig könsroll på sin manliga son. Ändå blir han ”sån där fjolla” och det för hela livet.

Jag kan försäkra er om att tusentals kanske miljontals
homosexuella har gråtit, försökt bli av med sin kvinnlighet, föraktat sin kvinnlighet, kämpat strävat och försökt igen att leva upp till sina föräldrars förväntningar att bli manliga och macho. Kort sagt har dom försökt att a r b e t a med sin könsroll. Dom har försökt intressera sig för bilar, leka med dom andra tjurarna, spela fotboll och titta på tjejer men till slut har dom antingen tagit livet av sig eller kapitulerat inför vilka dom egentligen är innerst inne. Kommit ut ur garderoben träffat andra homosexuella och till slut blivit lyckliga och köpt en t-shirt med ordet fjolla på bröstet. Ja Accepterat vilka dom är. Accepterat sig själva. Accepterad det dom blev födda till.

Det finns ingen annan förklaring än att könsrollerna är medfödda hos alla människor. Detta betyder att kvinnor i allmänhet men långt ifrån alltid får en kvinnlig könsroll och männen i allmänhet men långt i från alltid får en manlig könsroll.

Detta betyder att allt prat om det rosa täckte och
föräldrarnas förväntningar på sina barn är inget annat
än blå eller skall vi säga rosa dunster i ögonen.
Sexualiteten fungerar på samma sätt. Dom flesta kvinnor tänder på män men inte alla. Dom flesta män tänder på kvinnor men inte all alla.

Kodordet är är - "dom flesta" men inte alla
Ganska ofta men inte alltid hör sexuell läggning och könsroll ihop på så sätt att en man som gillar män beter sig som en kvinna. Och ibland får dom istället en könsroll som hör ihop med sitt kön. Det vill säga en man som tänder på män han beter sig också som en man.

I den heterosexuella gruppen finns samma mönster. Det finns män som tänder på kvinnor men som beter sig fjolligt - dom tas ofta felaktigen för att vara homosexuella. Det finns kvinnor som tänder på män men som beter sig manhaftig dom tas ibland för att vara flator, utan att dom är det.

En sak är fullständigt säkert man får inte den könsrollen som "förväntas" av en. Som feminismen så starkt hävdar. I så fall hade vi troligen inte haft en enda homosexuell fjolla. Och i så fall hade många homosexuella sluppit mycket lidande smärta självmordsförsök och trauman. I så fall hade många homosexuella kunnat dölja sin homosexuallitet mycket bättre.

Det enda möjliga är att man föds med sin könsroll. Den grundläggs mest sanolikt efter dom sex första veckorna i livmodern och den bestäms troligen av balansen mellan kvinnligt och manligt könshormon i livmodern.


Om författaren

Författare:
Marcus Ottosson

Om artikeln

Publicerad: 10 nov 2004 18:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: