sourze.se

Internets mörka baksida

I kölvattnet av internets framfart har många fastnat i olika typer av beroende. Problemen har ökat lavinartat de senaste åren och något måste göras åt detta nu!

Internetanvändandet ökar i snabb takt världen över och det råder inget tvivel om att detta är en naturlig och i många avseenden bra utveckling, bl.a. eftersom det ökar möjligheterna till effektiv kommunikation och informationssökning. Det som enligt min mening ofta försvinner i debatten är de oönskade bieffekter som den ökande tillgängligheten via internet bidrar till inom olika områden. Två konkreta exempel är porrsurfande och onlinepoker. Förr i tiden var du tvungen att gå till en sjaskig porrbutik eller bensinmack och skämmas när du skulle få tag på porr. Numera finns den att ladda ner i obegränsad omfattning på internet. Detsamma gäller onlinepokern som ökat lavinartat de senaste åren. Förut var du tvungen att spela live med kompisar eller på någon svartklubb.

Det jag vill komma fram till är att internet medfört att den sociala kontrollen helt försvunnit i och med att man kan sitta ensam hemma på sin kammare och i princip göra vad man vill på internet. Det enkla sambandet mellan tillgång och efterfrågan gäller naturligtvis även i dessa sammanhang.

Det personliga ansvaret då? Kan du inte själv ansvara för att du inte fastnar i ett destruktiv beteende? De flesta av oss kan det, men uppenbarligen är det otroligt många som inte klarar av det och det får ofta katastrofala följder för dem själva och deras anhöriga. Det som internet gjort är att det sänkt tröskeln väsentligt för att du ska fastna i ett beroende. Man kan jämföra det med att en person som är tjock och försöker banta konstant har en skål godis stående på köksbordet. Hur lätt är det att låta bli att ta en bit då? Ungefär lika svårt är det för en person som fastnat i ett beroende att sluta när du har tillgång till din beroendekälla via internet.

Medierna, framför allt kvälls- och gratistidningar, har också en tendens att omdömeslöst lyfta fram personer som tjänat stora pengar på internetpoker i rampljuset, vilket naturligtvis lockar många nya spelare vilka får en felaktig bild av hur svårt det är att tjäna pengar på onlinepoker. Jag tror absolut inte att censur är någon framkomlig väg att komma tillrätta med olika typer av beroendeproblem kopplade till internet. Teknikens utveckling går inte att stoppa på det sättet. Det som behövs är ökade resurser för forskning och behandling av bl.a. spelberoende. Det är verkligen skamligt att Svenska Spel endast avsätter några futtiga miljoner av sin enorma årliga vinst till detta område. Jag tror också att det behövs en ökad satsning på projekt och aktiviteter för ungdomar eftersom de i allmänhet har lättast för att fasta i olika typer av beroende. Det som står helt klart är att något måste göras nu! Det är ett accelererande problem och enligt min mening är det redan ett av de stora samhällsproblemen och situationen kommer bara förvärras framöver.


Om författaren

Författare:
Tomas Torstensson

Om artikeln

Publicerad: 07 nov 2004 23:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: