sourze.se
Artikelbild

Dags för en ursäkt Persson!

Har de svenska socialkontoren fått ta emot en anstormning av "sociala turister"? Svaret är nej.

En av vårens mest omdebatterade frågor var den om Sverige skulle införa diskriminerande övergångsregler eller inte när EU utvidgades med tio nya länder. Socialdemokraterna med statsminister Göran Persson i spetsen förde en i mitt tycke mycket obehaglig debattlinje. De hävdade utan att blinka att Sverige formligen skulle översköljas av bidragstörstande östeuropéer, "sociala" turister som statsministern sade. Alla skulle de vid EU:s utvidgning formligen hänga på låset till de svenska socialkontoren. Göran Persson och hans regering ville därför införa så kallade övergångsregler. Att socialdemokraterna innan dess tillsammans med alla partier i riksdagen sagt att det inte behövdes några övergångsregler glömdes snabbt bort. Statsministern hade ju hittat en fråga där han kunde skylla på andra för sitt partis egna misslyckanden. Göran Persson valde att skrämma svenskarna med att det skulle komma en massa balter och polacker till Sverige för att leva på bidrag.

Jag och Centerpartiet tog dock strid med regeringen kring denna fråga. För oss var det självklart att den fria rörligheten inom EU även skulle omfatta de nya medlemsländerna. Vi ville inte se Europa delas upp i ett A- och ett B-lag. Inte nu när Europa äntligen är på väg att bli helt efter det kalla kriget. Dessutom visade alla undersökningar att viljan att komma till Sverige inte var speciellt stor bland människorna i Polen, Baltikum och de andra nya medlemsländerna.

Efter diverse turer med förslag om övergångsregler, övergångsregler "light" och inga övergångsregler vann till slut den förnuftiga linjen. Sverige införde inga diskriminerande regler. Det gladde mig mycket. Vi stod upp för en av huvudpoängerna med Europasamarbetet, den fria rörligheten.

Hur har det då blivit efter beslutet att inte införa diskriminerande övergångsregler? Har de svenska trygghetssystemen skamlöst utnyttjats av "snyltare" från de nya medlemsländerna så som statsministern varnade för? Har de svenska socialkontoren fått ta emot en anstormning av "sociala turister"? Svaret är nej. Det har inte kommit några massor för att roffa åt sig av de svenska bidragen. En rapport från Riskförsäkringsverket RFV sätter detta svart på vitt. Rusningen uteblev. Men det verkar inte statsministern låtsas om. I riksdagens partiledardebatt den 13 oktober frågade jag honom om han inte tyckte att det var dags att be om ursäkt för de anklagelser han riktade mot människorna i de nya medlemsländerna. Det vägrade han tyvärr att göra.

Jag tycker att det är rimligt att statsministern ber om ursäkt för sina svepande anklagelser mot människorna i de nya EU-länderna. Den 13 oktober vägrade han. Men än är det inte för sent. Chansen att be om ursäkt finns kvar. Ta den Göran Persson!


Om författaren

Författare:
Maud Olofsson

Om artikeln

Publicerad: 22 okt 2004 01:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: